Menu Sluiten

Britt Weerman na WK-zilver: ‘Ben niet zo uitbundig, maar wel superblij’

Hoogspringster Britt Weerman (19) uit Assen is net geland. Ze is afgelopen nacht teruggevlogen vanuit Colombia, waar ze twee weken was voor het wereldkampioenschap voor junioren. In de nacht van zaterdag op zondag won Weerman zilver bij het hoogspringen. Als eerste van de favorieten sprong ze over 1 meter en 93 centimeter, terwijl haar directe concurrentes één beurt meer nodig hadden.

© Kai Peters

“Toen ik in één keer over 1.93 ging was ik superblij. Ik kwam daar met het doel om een medaille te halen. Ik wist toen dat het goed zat”, verklaart Weerman aan RTV Drenthe. 

Toch was er op de livestream weinig vreugde te bespeuren op het gezicht van de atlete uit Assen. “Ik ben niet zo uitbundig. En ik moest eerst nog even afwachten of ik eerste of tweede zou worden.”

Wereldtitel naar 17-jarige
Karmen Bruus uit Estland ging er uiteindelijk met de wereldtitel vandoor. Als enige van het veld kwam zij over 1 meter 95. En dat is exact het Nederlands record dat sinds half juli op naam van Weerman staat. “Ja, het is op zich wel jammer dat dat nu niet lukte. Maar de 1 meter 93 is ook een bevestiging dat deze hoogte er echt wel inzit bij mij.”

De kersverse wereldkampioene Bruus is pas 17 jaar. En dat geldt ook voor Angelina Topic uit Servië die het brons opeiste. “Op alle onderdelen heb je wel mensen die al heel jong heel goed zijn. Dat is heel goed, maar ik richt me vooral op mezelf.”

‘Dat heeft me wakker geschud’
Opmerkelijk moment in de finale was haar eerste poging op 1 meter 80 die mislukte. “Dat heeft me toen wel even wakker geschud. Ik dacht er misschien toch te makkelijk over. Een fout op deze hoogte is niet nodig, maar het heeft me uiteindelijk misschien wel verder gebracht.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

© Kai Peters

Al met al zat Weerman twee weken met haar trainer Sybout Wijma in Colombia. Maar van het land zelf heeft ze weinig gezien. “Alleen vanuit de bus heb ik wat rond kunnen kijken.”

Geduld
Het hoogspringen stond pas aan het eind van het toernooi op het programma. Daardoor werd haar geduld behoorlijk op de proef gesteld.

“De eerste week heb ik daar gewoon getraind. Maar de kwalificatie was ook pas op donderdag. Op een gegeven moment wil je dan wel heel graag beginnen, omdat andere atleten ook allemaal al volop bezig zijn.”

Overbelaste enkel
Voor het toernooi had Weerman nog last van een overbelaste enkel, waardoor ze haar voorbereiding op het WK wat uit moest stellen. En ook nu is ze nog niet helemaal pijnvrij.

“Als ik ‘m goed intape kan ik er wel mee springen. Ik probeer de enkel ook goed los te maken voor de wedstrijd. Dat helpt wel. Straks, na het EK voor senioren in München, neem ik wat langer rust en ik hoop dat m’n enkel écht herstelt.”

Debuut EK senioren
Want over anderhalve week vertrekt Weerman alweer naar Duitsland waar ze haar debuut mag maken op het EK voor senioren. “Voor het eerst tussen de grote namen. Dat vind ik wel leuk, ik heb geen idee of dat wat met me doet tijdens de wedstrijd. Maar ik ben van nature vrij rustig.”

‘Zonder hoge verwachtingen’
Haar persoonlijk record staat sinds vorige maand dus op 1 meter 95. Maar wat is die hoogte waard op het EK voor senioren? “Voor een medaille moet je daar denk ik rond de twee meter springen. Ik hoop dat ik de finale ga halen. Ik ga er zonder hoge verwachtingen heen. Ik hoop vooral dat ik ervan kan genieten en dan weet je natuurlijk nooit wat er kan gebeuren”, besluit Weerman.

Op vrijdag 19 augustus mag de Asser atlete haar debuut maken op het EK voor senioren. Als ze de kwalificatie doorkomt is de finale op zondag 21 augustus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.