Menu Sluiten

Breibrigade maakt mutsjes voor baby’s in Tanzania en zet werk van overleden Asser huisarts voort

Breien, breien en nog eens breien. De breibrigade uit Assen is er druk mee. De dames maken wollen handwerkjes voor pasgeboren baby’s in Afrika. Ze zetten daarmee het werk voort van de overleden Asser huisarts Frans Senff.

© RTV Drenthe / Floor Visser

Mutsjes, sokjes en lapjes in allerlei vrolijke kleuren liggen verspreid op tafel. Aan de tafel zitten vijf leden van de Asser breibrigade, druk bezig met hun garen en naalden. “Het is heel gezellig. We vinden het heerlijk om bij elkaar te komen en lekker te breien met elkaar”, zegt breister Gerda Talsma.

Tegenover hen zit tropenarts Sieuwke Hartmans. Zij is deze week in Assen om de breiwerkjes op te halen, om ze vervolgens mee te nemen naar een ziekenhuis in Tanzania.

‘Mutsjes, dekentjes en bodywarmers’

“Pasgeboren kinderen verliezen veel warmte vanuit hun hoofd. Daarom geven we ze mutsjes, zodat ze de warme bij zich kunnen houden”, legt Hartmans uit. “Daarnaast zien we veel ondervoeding bij de baby’s. Ook dan is het lastig om warm te blijven. Dus die kindjes geven we ook mutsjes, dekentjes en bodywarmers.”

De afgelopen zeven maanden werkte de dokter in het kleine, Afrikaanse Endulen Hospital. Begin september reist ze opnieuw af naar het noorden van Tanzania om er twee jaar te werken.

Het ziekenhuis met 110 bedden biedt zorg aan meer dan 80.000 mensen van de Masai stam. “De Masai zijn nomaden. Ze hebben niet veel financiële reserves. Dus als er iemand ziek wordt, hebben zij niet de financiële middelen om de zorg te betalen”, licht de arts toe. “En het ziekenhuis ligt op 1.900 meter hoogte. Dus het is daar behoorlijk koud, waardoor ze de warme mutsjes goed kunnen gebruiken.”

Jarenlang vrijwilligerswerk

De breibrigade en tropenarts zetten hiermee het werk voort van de overleden Asser huisarts Frans Senff. Hij deed jarenlang vrijwilligerswerk voor het ziekenhuis in Tanzania. Twee keer per jaar ging hij voor zeven weken naar Afrika om de arme bevolking te helpen. Ook doneerde hij geld aan het ziekenhuis en personeel. Met die donaties kon onder meer de operatiekamer worden verbeterd en het ziekenhuispersoneel worden opgeleid.

In 2021 maakte hij zijn laatste reis naar Afrika. Een maand na terugkomst overleed hij aan corona. Een deel van zijn erfenis liet de Asser huisarts na aan het ziekenhuis.

© eigen foto
Stichting Chargos beheert de donaties van Senff aan het ziekenhuis. “We maken nog maandelijks geld over, waarmee we een gedeelte van het personeel van het ziekenhuis kunnen financieren, zoals schoonmakers en het keukenpersoneel”, vertelt Henk Linstra, secretaris van de stichting.

Ook zorgde de stichting dat een deel van de erfenis terecht kwam bij een andere organisatie, waardoor tropenarts Hartmans in het Endulen Hospital kon werken.

‘Francisco en Francisca’

Linstra’s vrouw en oprichtster van de breiclub werkte vijftien jaar lang in de huisartsenpraktijk van Senff in Assen. “Hij vertelde vaak over wat hij daar meemaakte. Zo was er een keer een tweeling geboren, die naar hem werd vernoemd: Francisco en Francisca”, lacht Janneke Linstra.

Ook medelid van het breiteam Hennie Kosse koestert herinneringen aan de verhalen van de huisarts. “Frans vertelde aan de mensen van de Masai dat wanneer ze ervoor kozen om hun baby in het Endulen ziekenhuis geboren te laten worden, ze gratis een babymutsje zouden krijgen. En de broertjes, zusjes en ouders kregen er ook eentje. Dat zorgde ervoor dat meer mensen hun kinderen geboren lieten worden in dat ziekenhuis. Vanwege de mutsjes”, lacht ze.
Tropenarts Sieuwke Hartmans kwam langs bij de Asser breibrigade om de handwerkjes op te halen. Bekijk het hier
De breiclub is enorm blij dat ze zijn werk kunnen voortzetten. “Dat is heel bijzonder. Dat er weer een arts naartoe gaat, is iets wat Frans fantastisch zou vinden. Dat was zijn droom. We kunnen niet blijer en meer dankbaar zijn dan op dit moment”, aldus de oprichtster.
‘Als er weer een mutsje af is, denk ik altijd even aan Frans’
De breisters maken de mutsjes nog altijd met Senff in hun achterhoofd. “Als er weer een mutsje af is, dan denk ik altijd even aan Frans. Dan kijk ik even omhoog en denk ik ‘Frans, er is er weer eentje klaar hoor!”, vertelt Hennie Kosse.
En behalve breien voor het goede doel, is er ook nog een andere reden waarom de vrouwen regelmatig samenkomen met hun naalden. “Omdat we vaak heel gezellig zitten te kletsen. En daardoor breien we misschien wat minder snel, maar dat doen we thuis dan wel weer”, grapt Gerda Talsma.
‘We gaan door zo lang als het kan’
De breiclub bestaat al zo’n acht jaar en is nog lang niet van plan om te stoppen. “We gaan gewoon door”, besluit Linstra. “Net zo lang als het kan.”
Toch zijn er ook donaties nodig om het werk voort te kunnen zetten. Het ziekenhuis kan dat goed gebruiken, want er is een chronisch tekort aan personeel, medicijnen en middelen. “De erfenis van Senff is niet genoeg om de kosten van het ziekenhuis jarenlang te dekken. Dus geld is altijd hard nodig”, zegt Henk Linstra.
Meer informatie over de stichting is te vinden op de website.