Menu Sluiten

Blinden en slechtzienden voeren actie op het Koopmansplein

Op het Koopmansplein is actie gevoerd door blinden en slechtzienden. Bij de herinrichting van het plein is een strook met kinderkopjes aangelegd. Die voelbare strook kunnen blinden en slechtzienden met hun witte taststok volgen, maar dit gaat niet zonder slag of stoot.

Foto © Omroep Assen / Gerrit Mennink

Door: Romy Posthumus

Een scooter, reclamebord, fietsen en rekken vol kaarten: dit zijn obstakels waar blinden en slechtzienden mee te maken krijgen wanneer ze de strook met kinderkopjes volgen. De strook is ervoor bedoel dat blinden en slechtzienden veilig en ongehinderd rond het plein kunnen lopen. Maar dat lukt nog niet helemaal. Soms houdt de strook zelfs opeens op. Met de actie willen blinden en slechtzienden aandacht vragen voor dit probleem.

Niet bestaan

“Ik zou niet meer alleen naar een nieuwe stad toegaan”, vertelt Femmy Maes. Ze is slechtziend en gebruikt een witte stok. Ze woont in Meppel en vindt daar wel haar weg. Maar in Assen is het toch wel een uitdaging.

(De tekst gaat verder onder de foto)

Foto © Omroep Assen / Gerrit Mennink

“Als je met een witte stok loopt, mag je dus eigenlijk niet bestaan”, zegt Elisabeth Smelik. Ze heeft de actie georganiseerd en is zelf blind. “Ik ben veel boos geweest op mensen die mij niet begrepen, en dat is niet leuk.” Daarom probeert ze nu zoveel mogelijk bewustwording bij mensen te creëren.

Dit doet zij en de andere vrijwilligers door voorbijgangers en winkeliers met een slaapmasker en witte stok een eindje te laten lopen om zelf de obstakels te ervaren. Er wordt verschillend gereageerd: de ene voorbijganger gaat het goed af, terwijl de andere het nogal ‘eng’ vindt.

(De tekst gaat verder onder de foto)

Foto © Omroep Assen / Gerrit Mennink

Voor veel inwoners van Assen is het niet duidelijk dat de strook met kinderkopjes een echte functie heeft. Verschillende winkeliers die worden aangesproken op het feit dat hun reclamebord op of pal naast de geleidestrook staat reageren verbaasd. Natuurlijk zetten ze de borden in het vervolg een stuk opzij.

15 oktober is het de Internationale Dag van de Witte Stok. Wereldwijd wordt dan aandacht gevraagd voor blinden en slechtzienden in het verkeer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.