Menu Sluiten

Bestrijders zijn druk met de Franse veldwesp

Het voorjaar is eindelijk aangebroken, gelukkig! Aan het begin van de lente wordt de gehele natuur wakker, dus ook dieren en insecten die een winterslaap gehouden hebben. “En zo zien mensen ineens van alles door de tuin vliegen”, aldus Merijn Janssen van Beestjes Kwijt, de landelijke organisatie van lokale ongediertebestrijders. “Dan denken ze ‘hé, een wesp’, schrikken en willen die vervolgens laten bestrijden. Maar zo vroeg in het voorjaar betreft het een heel lieve wesp: de Franse veldwesp.”

En de Franse veldwesp hoef je niet te bestrijden, wil Janssen er maar mee zeggen. Beestjes Kwijt verwacht een hete wespenzomer, maar of het ook echt alarmfase 1 wordt, valt nog te bezien. “Dat wordt pas halverwege mei duidelijk”, zegt hij. “Ondertussen hebben onze bestrijders het vooral druk met de Franse veldwesp.”

Foto © Aangeleverde foto

Franse veldwesp is niet eng
“Wespen jagen mensen schrik aan, dus grijpen ze naar de telefoon”, weet ongediertebestrijder Ted Debets van het Limburgse Deli Hygiëne uit ervaring. “Welke soort wesp het betreft, speelt daarbij geen rol voor de bellers. Wespen zijn gewoon eng, want ze kunnen je steken. Met de Franse veldwesp valt dat mee hoor. Ze kan steken, maar doet het niet gauw.” Debets kreeg in maart en begin april al tientallen aanvragen voor bestrijding van de Franse veldwesp. “Zo hadden we het ongewoon druk met het bestrijden van wespen voor deze tijd van het jaar.”

10 tot 50 nestjes
Zijn collega Allard Westra in Groningen kreeg al in februari de eerste melding binnen. “En dan gaan we”, zegt hij. “In principe is de Franse veldwesp niet agressief, maar als de nesten op een plek zitten waar veel menselijk verkeer is, is het wel verstandig om ze te bestrijden. De Franse veldwesp maakt namelijk niet één groot nest, maar wel 10 tot 50 kleintjes. In elk nest leven op het hoogtepunt zo’n 15 tot 200 exemplaren. En zoals alle wespachtigen vinden ze het niet prettig als je in de buurt van hun ‘huis’ komt.”

Wesp met hangende pootjes
De Franse veldwesp is van de limonadewesp te onderscheiden door haar lange poten, die ze ook nog eens laat hangen bij het vliegen. “Dat doen andere wespen niet”, vertelt Debets. “Verder heeft de Franse veldwesp een wat slanker lichaam dan de limonadewesp, oranje voelsprieten en is overwegend zwart van kleur met gele dwarsstrepen. Mannetjes hebben groene ogen, maar die zie je pas in juli en augustus. Eerder legt de koningin nog geen eitjes waar darren (mannetjes) uit voorkomen.”

Veldwesp houdt van tuinmeubels
De Franse veldwesp komt wél het terras op, maar is niet geïnteresseerd in jouw frisdrank of dessert, zoals de limonadewesp. “De Franse veldwesp heeft genoeg aan insecten en nectar uit bloemen”, zegt Jolanda Ronday van Protect Pest Control uit Almere. “Maar als je houten tuinmeubelen hebt, komen deze wespen er stukjes van afknabbelen. Ze knagen het hout fijn, maken er een papje van en gebruiken dat om hun nest mee uit te bouwen. Ze komen dus wel het terras op, maar vallen mensen normaal gesproken niet lastig.”

Niet makkelijk te bestrijden
Als blijkt dat een melding daadwerkelijk over wespen gaat en niet over bijen of hommels, dan betreft het in het vroege voorjaar vrijwel altijd de Franse veldwesp. “Als dan blijkt dat de nestjes op een plaats zitten waardoor wespen en mensen in elkaars vaarwater komen of waar de wespen schade veroorzaken door de bouwwerkzaamheden, dan willen we ze wel bestrijden”, stelt Ronday. “Het is geen makkelijk te bestrijden beestje, juist doordat ze meerdere kleine nestjes maken, vlak bij elkaar. Die nestjes zijn goed verscholen, dus je weet nooit of je ze allemaal hebt gevonden. Soms moet je daarom nog wel eens terug naar een klant, want dan heb je toch net een nestje gemist.”

Geen paniek
“Kortom, zie je een wesp, raak dan niet direct in paniek”, zegt Allard Westra. “Als je twijfelt, bel dan jouw lokale ongediertebestrijder. Hij komt kijken of het de Franse veldwesp betreft en of het nodig is om de wespennesten te verwijderen.”