Menu Sluiten

Bert Homan heeft twee concurrenten voor VVD-voorzitterschap

Bert Homan uit Assen kent zijn concurrenten voor het voorzitterschap van de landelijke VVD. Aanmelden kon tot en met gisteren, om middernacht was de deadline. Homan heeft zich al vaker gekandideerd als voorzitter van de liberale partij.

Assenaar Bert Homan doet voor de derde keer een gooi naar het landelijk voorzitterschap

Foto © VVD

Interim-voorzitter en partijprominent Onno Hoes wil de voorzittershamer definitief in handen krijgen. Naast Hoes, die door het partijbestuur naar voren is geschoven, hebben Eric Wetzels uit Noord-Brabant en dus Bert Homan zich gemeld. De positie is vacant sinds Christianne van der Wal haar functie neerlegde om minister te worden.

Kandidaten

Eric Wetzels heeft zich eerder kritisch opgesteld tegenover de VVD-top. De partij is te veel een “klapmachine” geworden, vindt de Brabantse ondernemer. “Het is tijd voor een voorzitter die niet vanuit Den Haag naar de leden gestuurd wordt, maar andersom”, schreef Wetzels bij de aankondiging van zijn kandidatuur.

Homan wil dat zijn partij meer ‘het veld ingaat’. “Kijk bijvoorbeeld naar de stikstofcrisis. Daarbij zie je dat we als VVD vergeten zijn om naar de gemiddelde agrariër toe te gaan en te praten over waar zij tegenaan lopen”, schrijft RTV Drenthe.

Belangen

Over de kandidatuur van Hoes is veel te doen. De VVD-bestuurder is voorzitter van branchevereniging Nederlandse Vereniging van Makelaars, en sommige VVD’ers vrezen belangenverstrengeling. De integriteitscommissie van de VVD deed recent onderzoek en vond geen onregelmatigheden rond het naar voren schuiven van Hoes als kandidaat. De commissie oordeelde wel dat er “onvoldoende afspraken” zijn gemaakt om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.

Vanaf eind september mogen de leden stemmen over de partijvoorzitter, die vervolgens begin oktober bekend gemaakt wordt.