Menu Sluiten

Begraafplaats De Boskamp in Assen breidt uit met nieuwe begraafmogelijkheden

De begraafplaats De Boskamp in Assen breidt uit met nieuwe begraafmogelijkheden. Zo is het naast traditioneel begraven mogelijk om natuurlijk te begraven, een plekje te krijgen in het urnenbos of bovengronds in een galerijgraf.

De Boskamp in Assen
© Gemeente Assen / De Boskamp
De afgelopen jaren is steeds minder behoefte aan traditionele begrafenissen en meer vraag naar andere mogelijkheden. “We hebben daarom een aantal nieuwe opties gecreëerd. Op deze manier kan men overledenen op een goede en fijne manier een laatste rustplaats geven”, vertelt beheerder van de begraafplaats Allart Bouw.

Natuurlijk begraven

Een van de opties is natuurlijk begraven, waarbij een graf opgaat in de natuur. Bij De Boskamp kan dit op een groot veld, zoals een bloemenweide met wilde bloemen, siergrassen en vaste planten. “Men kan op dit veld zelf een plekje uitzoeken voor hun dierbare”, aldus Bouw.
Ook het urnenbos behoort tot een van de nieuwe mogelijkheden. De asbus wordt hier begraven op een plek in het bos. Daarnaast zijn er galerijgraven, bovengrondse graven, voor mensen die niet gecremeerd willen worden, maar ook niet onder de grond willen liggen. Bouw vindt het fijn dat dit steeds meer in overleg gaat met de nabestaanden. “Je kunt het verdriet misschien een klein stukje wegnemen, rust geven door samen een goede plek te vinden. Dat geeft mij veel voldoening.”

Gedenkpark

De begraafplaats ontwikkelt zich volgens Bouw steeds meer tot een gedenkpark. “Er zal een tijd komen dat op oude velden geruimd moet gaan worden. Dat willen we direct aanpakken om een ander gezicht aan De Boskamp te geven.”