Menu Sluiten

Asser scootmobielclub voelt zich buitengesloten door Drentse Fiets4daagse: ‘wij pikken dit niet’

De Asser scootmobielclub is boos en teleurgesteld. Al jaren doen de dertien leden mee aan de Drentse Fiets4daagse, maar dat is niet langer mogelijk omdat de afstanden zijn veranderd. 

© RTV Drenthe

“We snappen er helemaal niks van”, vertelt Kina Hazeveld in de uitzending van Asserlei. Op de website van de vierdaagse las ze dat de route van dertig kilometer was afgeschaft en in plaats daarvan een route van tachtig kilometer aan het programma is toegevoegd, speciaal voor e-bikes. “We rijden al zoveel jaar mee. We verheugen ons elk jaar weer op dit evenement, maar dat wordt ons nu afgenomen”, zegt Hazeveld teleurgesteld. 

Nu zijn er routes van veertig, zestig en tachtig kilometer, maar dat is geen optie voor de scootmobielbestuurders. “Onze scootmobielen kunnen maar tot dertig kilometer rijden. Er zit niet meer in de accu’s”, legt Hazeveld uit. Normaal zou de club een gedeelte met de veertig kilometerroute meerijden, om eerder af te buigen voor de dertig kilometer. 

‘We vinden het zo raar’

Hoewel tussentijds opladen wel kan, is dat ook geen optie voor de club. “Er zijn maar drie oplaadpunten. Als we met zes of zeven meedoen, dan moeten we allemaal opladen. Een halfuur opladen levert ons misschien tien of vijftien minuten stroom op. Maar als iedereen dat moet doen, ben je meer dan drie uur verder. Dan komen wij niet op tijd binnen”, vertelt ze. Ook het gebrek aan vrijwilligers is volgens de organisatie een reden om de korte route te schrappen. “Maar die zijn toch ook nodig voor de route van tachtig kilometer?” vraagt Hazeveld zich af. “Dat vinden we zo raar.”

Een telefoontje naar de organisatie van de vierdaagse mocht niet baten. ‘Besluit is besluit’, kreeg Hazeveld te horen. “Er was geen overleg mogelijk en ik kon mijn verhaal niet eens doen.”

Reactie Fiets4daagse

De organisatie laat aan RTV Drenthe weten niemand buiten te sluiten met deze beslissing. “Ook de scootmobielers niet. Elke 6 a 7 kilometer is er een stop. Maar we hebben keuzes moeten maken. We merkten dat de 30-kilometerroute minder in trek was, vooral doordat meer mensen op e-bikes rijden, die willen langere routes. Daarom zetten we nu in op 40, 60 en 80 kilometer. De focus gaat ook iets meer naar andere doelgroepen, veel focus op families. We hebben het aanbod iets versimpeld, er was te veel keus. En het was ook een te zware belasting qua vrijwilligers, die alle routes uit moeten zetten.”

Hazeveld is het beslist niet eens met deze reactie. “Ze sluiten wel mensen uit. En niet alleen ons.” Volgens haar krijgt de club veel reacties van mensen, zoals ouderen en gehandicapten, die aan hun zijde staan. “We snappen allemaal niet waarom dit zo is gegaan en er niet over gecommuniceerd is. We weten dit omdat we zelf op onderzoek uitgingen”, zegt ze boos. 

‘Niet achter de geraniums zitten’

Toch geeft de Asser club niet op. De komende tijd zijn de leden druk bezig om in contact te komen met de gemeente Assen. “Want de vierdaagse is voor ons een stukje vrijheid. Lekker eruit en de haren in de wind. Niet achter de geraniums zitten.”