Menu Sluiten

Assen sluit tentoonstelling ‘In de ban van de Ararat’ af met Armeense activiteiten

Een concert, film en eten, allemaal in het teken van Armenië. Het laatste weekend van de tentoonstelling ‘In de ban van de Ararat’ in het Drents museum is feestelijk afgesloten met activiteiten in Assen.

Foto: Lammert Aling

Zes Armeense topmusici, een film over de Ararat en Armeense hapjes. De Nieuwe Kolk, het Drents museum, kunstplaza Schurer en Asser restaurants waren het decor van de Armeense afsluiting. De tentoonstelling In de ban van de Ararat van het Drents Museum was sinds mei te zien. De Asser expositie vertoonde tientallen archeologische schatten uit het oude Armenië. Een van de bekendere stukken is een reliek met een houtfragment van de Ark van Noach, die na het zakken van het water van de zondvloed op het Ararat-gebergte gestrand zou zijn.

‘Alle verwachtingen overtroffen’

In de uitzending van Asserlei afgelopen donderdag blikt Paul Klarenbeek van het Drents museum terug op de expositie. “Het heeft alle verwachtingen overtroffen”, vertelt hij enthousiast. “Zowel qua bezoekersaantallen als reacties van het publiek.” Een exact aantal kan hij niet geven, maar hij schat dat ongeveer 90.000 bezoekers naar het museum kwamen om de Armeense stukken te bewonderen.

Klarenbeek heeft wel een verklaring voor dat succes. “Armenië is een relatief onbekend land. Voor veel mensen in Nederland is de cultuur niet zo bekend. Dat die cultuur zo mooi is, wisten veel bezoekers niet“, legt hij uit. “Bezoekers waardeerden de prachtige objecten uit deze cultuur, zoals de zilveren beker. Het is geweldig hoe dat gemaakt is. Vooral als je je beseft dat men daar in die tijd al toe in staat was.”

De Ararat is een vijfduizend meter hoge berg en het nationale symbool van Armenië. De berg diende als kapstok om het verhaal van Armenië te vertellen. “Die verhalen werkten ook goed”, denkt Klarenbeek. Een van de hoogtepunten was volgens hem de opening van de expositie: “Een waar spektakel”. Een delegatie uit Armenië, onder wie de premier, kwam naar Assen om het te bewonderen. 

Museumprijs

Vorige maand won de tentoonstelling nog een prijs (10.000 euro) van het Museumtijdschrift van dit jaar. Dit is een jaarlijkse publieksverkiezing, waarvoor een vakjury de kanshebbers nomineert. Veertig procent van de stemmen ging naar het Drents museum. “Ook daar zijn we ontzettend blij mee”, vertelt hij. 

Het Asser museum maakt zich alweer op voor een nieuwe expositie. Vanaf 20 november zijn in de expositie Sterven in schoonheid – De wereld van Pompeï en Herculaneum onder meer fresco’s en beelden uit de door een vulkaanuitbarsting bedolven steden te zien.