Menu Sluiten

Assen is nog lang niet af

De ambitieuze plannen Florijn As en de Blauwe As zijn afgerond. Assen is klaar voor de toekomst, maar nog lang niet af. Gisteravond presenteerde het college een nieuw en veel omvattend plan genaamd Assen Centraal. Een plan dat niet alleen een impuls is voor het woon- en leefklimaat, maar ook de ondernemers nieuwe kansen biedt.

Stadsboulevard     In het plan komen alle visies samen die de afgelopen tijd in de gemeenteraad aan de orde zijn geweest. Het plan maakt een integrale aanpak mogelijk gebaseerd op de Binnenstadvisie, de Woonvisie en de Omgevingsvisie. In dit plan speelt de zogenaamde Stadsboulevard een belangrijke rol. De Stadsboulevard is de huidige Industrieweg, die de belangrijke verbinding moet gaan vormen tussen het Havenkwartier en de binnenstad. Het plan is niet van vandaag op morgen gerealiseerd. Het college denkt daar 10 tot 20 jaar voor nodig te hebben.

Havenkwartier     Het havenkwartier is het oudste industrieterrein van Assen en is nodig aan een opknapbeurt toe. Eerdere pogingen waren niet erg succesvol. Maar in dit plan moet het er echt van komen. Hier zouden ruim 600 woningen gebouwd moeten worden Een woongebied met een groene uitstraling waar de auto een ondergeschikte rol speelt. Het moet een mix worden van wonen, werken en ontspanning, met hoogbouw en laagbouw in kleine straatjes en groene hofjes. Er komen appartementen aan het water, maar er is ook volop keuze voor gezinnen, voor starters of beschermde woongroepen.

Woningbouw     Volgens het plan zullen in de binnenstad 700 woningen gebouwd om aan de extra vraag te kunnen voldoen. Het gaat bijvoorbeeld om het oude Acmesa-terrein, maar ook de ombouw van leegstaande winkels naar woningen heeft de aandacht.

Verbindingen     Een belangrijk onderdeel van het plan is de verbinding met de wijken en het buitengebied. Daarom het plan om over het spoor een verbinding te maken met de wijk Assen oost en het gebied Drentse Aa. Maar ook de verbinding met bijvoorbeeld Marsdijk zal onderhanden genomen worden.

Wie zal dat betalen?     De gemeente hoopt te kunnen putten uit een aantal financiële bronnen.  Vanuit den Haag is dat de Nationale Woningbouwimpuls en de regeling Herstructurering Winkelgebieden. De provincie Drenthe heeft het Regiostedenfonds. Ook de gemeentezelf zal het nodige geld op tafel moeten leggen voor bijvoorbeeld de aan te leggen infrastructuur. Maar het grootste deel van het geld zal opgebracht moeten worden door marktpartijen. De gemeente faciliteert één en ander en stelt de kaders.

Assen Centraal een eerste stap naar een grootse toekomst!