Menu Sluiten

Assen investeert 7,5 miljoen in flexwoningen aan Groene Dijk

Assen zet de plannen voor een flexwijk met 150 flexwoningen aan de Groene Dijk door. Zelf investeert
de gemeente er 7,5 miljoen euro in. Actium gaat er 54 flexwoningen neerzetten, en de gemeente betaalt
daaraan mee. 96 flexwoningen worden bekostigd met een forse bijdrage van het Rijk. Het gaat om 12,5 miljoen euro.

© gemeente Assen

Deze miljoenenbijdrage komt voort uit een deal tussen Assen en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, het COA. Als tegenprestatie moet de gemeente de komende tien jaar minstens 48 huizen beschikbaar stellen aan statushouders meldt RTV Drenthe. Maar dat hoeven niet per se de nieuwe flexwoningen te zijn.

Vlottrekken

Met de realisatie van de flexwijk, die tussen het Noord-Willemskanaal en Kloosterveen komt te liggen, wil Assen de vastgelopen woningmarkt vlottrekken. De gemeente wil er vooral statushouders, spoedzoekers, starters, jongeren, studenten en Oekraïense vluchtelingen onderbrengen. Daarnaast kunnen de flexwoningen tijdelijk worden ingezet voor huurders die elders in Assen te maken krijgen met sloop of renovatie, zogenoemde ‘herhuisvestingsurgenten’.
© Omroep Assen/Gerrit Mennink
Assen ontwikkelt de flexwijk samen met Actium, maar voor de woningcorporatie is het project verliesgevend. Vandaar dat Assen er ook miljoenen insteekt, om zo toch snel betaalbare woonruimte te creëren. De flexwoningen aan de Groene Dijk staan er in principe vijftien jaar, met een optie voor verlenging met nog eens vijf jaar. De 96 woningen die met rijksgeld worden bekostigd, komen van het Rijksvastgoedbedrijf dat ze al lange tijd in opslag heeft. De andere 54 flexhuizen haalt Actium ergens anders vandaan.

Bezwaar bewoners

De flexlocatie aan de Groene Dijk maakt deel uit van een bedrijventerrein, en was aanvankelijk bedoeld voor wonen en werken. Met de belangstelling liep het niet echt storm. Toch komt er vanuit ondernemershoek stevige kritiek op het flexwonenproject. Emmelien de Vries kocht vorig jaar met haar man een kavel voor hun bedrijf, vlak om de hoek. “En zomaar ineens worden we geconfronteerd met een andere bestemming, namelijk een woonwijk naast de deur met maar liefst 150 woningen. Wat daar straks allemaal komt te wonen, dat is maar afwachten. Gevolg voor ons is dat we uitbreiding straks wel kunnen vergeten”, moppert ze.