Menu Sluiten

Asielzoekers in Expo Assen kunnen koken in eigen keuken: ‘Kers op de taart’

Aardappels schillen, water koken en roeren in een pan. Het lijkt de gewoonste zaak van de wereld, maar voor vluchtelingen in de Expo Assen is het niet aan de orde van de dag. Tot vorige week. In de opvanglocatie zijn namelijk keukens geplaatst voor de vierhonderd asielzoekers.
© Omroep Assen / Esmee Sollner

De Expo Assen is inmiddels een jaar in gebruik als noodopvanglocatie voor vluchtelingen. Dit najaar is die periode nog eens verlengd tot en met mei volgend jaar. Er is capaciteit voor in totaal vijfhonderd mensen.

Magnetronmaaltijden vielen niet altijd in de smaak

De bewoners aten altijd maaltijden aangeleverd door het COA. In de nieuwe keuken kunnen vluchtelingen nu zelf hun warme prakje bereiden. Volgens bewoner Furkan een grote verbetering. “Het is heel belangrijk, voor alle inwoners. Nu kan ik samen met mijn vrienden hier een maaltijd maken. We kunnen eten wanneer we willen en wat we willen. Daarvoor zijn we niet meer afhankelijk van de maaltijden die we aangeleverd krijgen.”

Bekijk hier hoe de nieuwe keukens in de Expo Assen eruitzien.

Locatiemanager Rik-Jan Kraak is ook blij met de komst van de keukens. “In de avonden is het nu druk, er staan wel veertig tot vijftig mensen te koken. Je ziet dan de saamhorigheid, zelfredzaamheid en hoe gezellig het met elkaar is in de keuken. Ook voor ons personeel is het dan makkelijker om in contact te komen met de bewoners.”

Demonstraties en bezoek burgemeester

De sfeer in de Expo lijkt nu aan de betere hand, maar dat was langere tijd niet het geval. In de zomermaanden werd een aantal keer gedemonstreerd omdat bewoners niet tevreden waren met de leefomstandigheden. Volgens de mensen waren de toiletten vies, de douches kapot, de airconditioning niet op orde en de privacy onvoldoende. Burgemeester Marco Out kwam op bezoek om de situatie met eigen ogen te zien.
In de afgelopen tijd is veel veranderd wat betreft de leefomstandigheden, vertelt Kraak. “We hebben het heel serieus genomen. We hebben ingezet op hygiëne, alles wordt nu twee keer per dag schoongemaakt. Ook organiseren we meer activiteiten, zoals tafelvoetbal en zetten we een groot tv-scherm neer waarop we het WK voetbal kijken. Dat de bewoners nu zelf kunnen koken, is de kers op de taart.”
Het duurde wel een tijd voordat de keukens kwamen. Dat heeft volgens Kraak een verklaring. “Wij hebben het zo snel mogelijk gedaan. Eind augustus werd bekend dat de opvang verlengd werd tot eind mei. Toen zijn we volle bak aan de slag gegaan met het COA en de leveranciers. Het is een hele operatie geweest en dat gaat gewoon niet zo snel. Voor ons was het snel genoeg, maar voor de buitenwereld heeft het misschien te lang geduurd.”
‘Geen geweldsincidenten meer’
Nu er verschillende veranderingen hebben plaatsgevonden, zijn ook de bewoners meer tevreden. “Er zijn geen demonstraties meer, geen geweldsincidenten meer en de bewoners geven ons team nu complimenten in plaats van alleen klachten”, vertelt een trotse Kraak.
Ook de doorstroom is versneld. Eerder bleven bewoners langer dan zes maanden in de opvang zitten, dat probeert het COA nu tot maximaal zes maanden te verkorten. “Maar het systeem kent grote uitdagingen. De doorstroming naar een woning is gewoon een lang proces. En dat proberen we uit te leggen aan de vluchtelingen. Daar hebben ze ook wel begrip voor.”
Nog één verbetering
Ook Furkan is een tevreden bewoner. Hij heeft het naar zijn zin in de opvang. Toch is er volgens hem nog wel een verbeterpuntje. “We hopen op een betere internetverbinding. We horen van mensen in andere opvanglocaties dat het daar wel beter is. Dus dat zou nog fijn zijn.”