Menu Sluiten

Asielzoekers demonstreren bij Expo Assen voor beter leven en snellere procedure

Een groep van ongeveer honderd asielzoekers demonstreerde vanmiddag bij de Expo Assen tegen de leefomstandigheden in de noodopvang en de stroperige asielprocedure. Ze vinden dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) meer moet doen om hun situatie en toekomstperspectief te verbeteren.

© Omroep Assen/Floor Visser

Vieze toiletten, kapotte douches, slechte airconditioning, geen privacy op de slaapzaal. De lijst met klachten van de asielzoekers over de noodopvang in de Expo is lang. “De situatie verslechtert dag na dag. In het begin was het hier nog wel oké, maar met het toenemende aantal vluchtelingen wordt het steeds lastiger om hier te leven”, vertelt Bashar Alkanawati aan RTV Drenthe.

Onprettige omstandigheden
Bashar is een van de vijfhonderd tijdelijke bewoners van de noodopvang vlakbij het TT Circuit. De opvang, onder meer bedoeld om Ter Apel te ontlasten, is ingericht op een kort verblijf.

De slaapzalen bestaande uit vier bedden worden van elkaar gescheiden door dunne wanden en hebben geen plafond. Het eten dat de asielzoekers meerdere keren per dag krijgen, moet worden opgewarmd in de magnetron.
Alleen wachten sommige van Bashars medebewoners al maanden in de Expo op een vervolg van hun asielprocedure. Daar is de noodopvang niet op berekend. “Het is binnen gewoon niet hygiënisch. Nadat ik iets aanraak, gebruik ik altijd handgel met alcohol. Toiletten en douches gaan steeds kapot. Door de dunnen muren is slapen vaak erg lastig.”

‘De glimlach verdwijnt’
Medewerkers van Vluchtelingenwerk, die in de Expo werken, bevestigen het beeld dat Bashar schetst. Ondanks dat de hulporganisatie zegt meerdere keren te hebben geklaagd bij het COA over de omstandigheden, is er volgens Vluchtelingenwerk weinig veranderd binnen de muren van de evenementenhal.

“Dat mensen hier na bijna een jaar nog steeds zitten, vind ik onbegrijpelijk”, vertelt junior teamleider Marian Visser, die regelmatig in de Expo komt. “De noodopvang is gewoon niet berekend op langdurig verblijf. Je merkt dat de stemming van mensen steeds minder goed wordt. Als je hier al maanden zit zonder nieuws, dan worden mensen bang om vergeten te worden. De glimlach verdwijnt langzaam.”

Een deel van de asielzoekers vreest nog veel langer in de opvang te moeten blijven. De gemeente Assen maakte vorige week bekend dat het COA tot en met 31 mei 2023 gebruik kan blijven maken van de Expo.

Wel heeft de gemeente als voorwaarden gesteld dat de noodopvang beter moet worden ingericht voor langdurig verblijf en dat het COA meer dagbesteding moet aanbieden. Als voorbeeld noemde burgemeester Marco Out vorige week dat er kookgelegenheden moeten komen, zodat mensen weer hun eigen eten kunnen maken.

‘Eerder kon niet’
In een reactie laat het COA weten dat er de komende tijd wordt gekeken welke mogelijkheden er zijn om de situatie in de Expo te verbeteren en welke behoeften de asielzoekers zelf hebben.

Dat kon volgens het COA niet eerder, omdat het de afgelopen maanden nog niet duidelijk was of de Expo nog langer beschikbaar zou blijven als noodopvangcentrum. Wel zegt het COA dat er al veel wordt ingezet op meer activiteiten en bezigheden voor de mensen in de opvang.

Scepsis
Vluchtelingenwerk is er nog niet van overtuigd dat het COA de situatie in de opvang op korte termijn gaat verbeteren. Visser: “De belangrijkste dingen zijn vooral de sanitaire faciliteiten, de privacy en kookgelegenheden. Ik weet dat medewerkers van het COA hier heel erg hun best doen, maar zij zitten ook een beetje vast in wat wel en niet kan. De afgelopen maanden heb ik nog helemaal geen verandering gezien, dus ik ben best wel sceptisch.”

Op welke termijn er een oplossing komt om de om de doorstroom van asielzoekers te verbeteren, is nog niet met zekerheid te zeggen. Het kabinet presenteerde eind vorige week een asielakkoord, dat er onder andere voor moet zorgen dat er meer statushouders kunnen doorstromen naar een woning.

Ook wil het kabinet het moeilijker maken om gezinsleden van statushouders over te laten komen. Binnen de coalitiepartijen heerst nog veel verdeeldheid en onvrede over het akkoord.

‘Aan het werk’
Voor Bashar en zijn medebewoners telt ondertussen maar één ding: ze willen weg uit de noodopvang. In verbeteringen heeft hij weinig vertrouwen. “Deze hal is gebouwd voor congressen of het showen van vrachtwagens en auto’s, niet om mensen in te laten wonen.” Bij de demonstratie roepen de meeste asielzoekers vooral om een vervolg van hun asielprocedure, die door de drukte bij het COA en de IND maar niet opschiet.

“De mensen hier willen gewoon door met hun leven, we willen aan het werk en een deel uitmaken van de Nederlandse samenleving. Ik wil graag bijdragen aan dit mooie land en de mensen die hier wonen. Maar dat kan niet, zo lang ik in dit opvangkamp zit.”

Bekijk hier een video van de demonstratie op RTV Drenthe.