Menu Sluiten

Al wandelend en luisterend over de natuurbegraafplaats

De lente verrast ons iedere dag! Met de zang van een winterkoninkje bijvoorbeeld, de eerste bloesems of een mooie wolkenpartij. Dat is op een natuurbegraafplaats niet anders. Een wandeling over Natuurbegraafplaats Hillig Meer kan natuurlijk ook vragen oproepen over natuurbegraven, of over de Boskapel en het Hillig Meer. Sinds kort geeft een gratis luisterwandel-app al tijdens het wandelen informatie.

Foto © Aangeleverde foto

Op gevoel of met een plattegrond erbij wandelen bezoekers over de natuurbegraafplaats. Op verschillende plaatsen laat de app dan weten dat informatie beschikbaar is. Vervolgens vertelt een lokale gids bijvoorbeeld over het oude bos, over grafmarkeringen of over de historie. De gids nodigt ook uit om op details te letten en om te voelen wat voor plek Hillig Meer is. Zo komt de bezoeker dichter bij de natuur en in zekere zin ook dichter bij zichzelf.

Privé-rondleiding
Met de luisterwandeling volgen bezoekers eigenlijk een privé-rondleiding. “Hillig Meer is een interessant gebied”, zo vertelt Gabriëlle Kuijer van de gelijknamige natuurbegraafplaats. “De ijstijden hebben dit landschap gevormd en onze voorouders woonden hier duizenden jaren geleden al. Zij begroeven hun overledenen in grafheuvels en hunebedden. Die grafheuvels zijn nog iedere dag onze inspiratie.”

De luisterwandeling geeft ook informatie over natuurbegraven. “Van bezoekers horen we dat het prettig is om die toelichting te krijgen, terwijl je ter plekke bent.” Maar stel dat het niet mogelijk is om naar Hillig Meer te komen, dan nog geeft de luisterwandeling een goed beeld. “Zeker”, bevestigt Gabriëlle. “De app is ook thuis te beluisteren en bevat veel foto’s.”

Op www.hilligmeer.nl/luisterwandeling staat uitgelegd hoe mensen de luisterwandeling kunnen downloaden. De wandeling start vervolgens op de parkeerplaats van Natuurbegraafplaats Hillig Meer.