Menu Sluiten

Actium verduurzaamt huurhuizen, waaronder dat van Mezach en Fenny Noija in Bovensmilde

De hoge energierekening hakt erin bij veel huishoudens. Vooral mensen met een slecht geïsoleerd huis zijn daar de dupe van. Om die kosten te drukken, gaat wooncorporatie Actium tweeduizend huurhuizen in Drenthe energiezuiniger maken. Zo ook het huis van Mezach en Fenny Noija uit Bovensmilde.

© Omroep Assen/Floor Visser

Al 54 jaar woont het stel in een huurwoning van Actium aan de Jasmijnstraat. Vorig jaar is wooncorporatie Actium begonnen om het huis te renoveren. “Dit is allemaal nieuw betimmerd met gipsplaten”, wijst Fenny naar het dak op zolder. “Vervolgens hebben ze isolatiemateriaal ingespoten. Dat houdt de warmte vast. Gelukkig maar, want anders is het hier ontzettend koud. Je voelt het verschil gelijk.”

Ook dubbelglas, een warmtepomp en zonnepanelen moeten ervoor zorgen dat dit huis in Bovensmilde energiezuiniger wordt. Dat is hoognodig, want de energierekening van Noija is de afgelopen tijd enorm gestegen.

Hoge energierekening

“We betalen 300 euro in de maand sinds de energieprijzen zijn gestegen. Eerst was dat nog 165 euro”, vertelt ze. De vrouw is daarom enorm blij met de verduurzamende maatregelen. “Ik vind dat heel fijn, want ik heb een AOW-inkomen en een klein pensioen. Daarvan moet ik 300 euro afstaan, en dat hakt er wel in.”

Net als het huis van Noija, wil Actium het komende jaar ruim 300 huurhuizen energiezuinig maken. Het gaat om woningen in Bovensmilde, Assen en Nijeveen die nu veel gas gebruiken. De rest van de in totaal 2.000 woningen volgt later.

Grote operatie

“Voor Actium is dit een grote operatie. Zoiets hebben we nog nooit gedaan. Voor 2028 moeten we tweeduizend woningen verduurzamen. Dat komt neer op zeshonderd per jaar, oftewel twee a drie huizen per dag”, rekent Rob Hoogeveen, manager vastgoed bij Actium, uit.

Aan die klus hangt ook een prijskaartje. De woningcorporatie investeert 120 miljoen euro in het project, gemiddeld 60.000 euro per huis. “Dat is niet niks, maar we kunnen dit doen omdat we de afgelopen periode zuinig zijn geweest”, legt Hoogeveen uit.

Voor sommige bewoners betekent dit dat zij tijdens de werkzaamheden tijdelijk uit hun huis moeten. “Dat kan een paar dagen zijn, of zelfs een paar weken. Maar dat overleggen we eerst met ze. En soms kunnen ze er ook blijven wonen. Uiteindelijk gaat het erom dat onze bewoners een betaalbare en comfortabele woning hebben.”

500 nieuwe woningen

Naast het verduurzamen gaat de wooncorporatie ook bouwen. In Meppel gaat het om 75 appartementen aan Het Vledder, ruim vierhonderd appartementen en eengezinswoningen in Assen, zestien eengezinswoningen in Norg en acht levensloopbestendige woningen in Pesse.