Menu Sluiten

Actium omarmt Tante Co

Actium gaat als eerste woningcorporatie experimenteren met Tante Co. Een laagdrempelig meetinstrument dat in complexen waar veel ouderen wonen, wordt geplaatst om de woon- en leefomgeving voor oudere huurders nog plezieriger te maken.

Sinds de coronapandemie is de woningcorporatie continu op zoek naar nieuwe manieren om op een veilige manier met huurders in gesprek te blijven. Daarom wordt in De Amstelflat in Assen, Rikkingahof in Oosterwolde en Zantingehof in Zuidwolde gestart met een proef om samen met Tante Co op te halen wat er onder bewoners leeft en speelt. Dit interactieve scherm is eenvoudig te bedienen en daarom erg geliefd in verzorg- en verpleeghuizen. Jos Kruit (teammanager Wijken): “We zijn er trots op dat we de eerste woningcorporatie zijn die met Tante Co gaat werken en testen. Het is niet alleen een leuke, interactieve manier om constant met huurders in contact te staan, hopelijk halen we er ook veel behoeftes en wensen mee op.”

Foto © Frank Meester

Klein geluk met grote impact

Actium gaat de schermen plaatsen in de algemene ruimtes van de complexen. Zo kunnen bewoners in het voorbijgaan eenvoudig, anoniem en snel antwoorden op de vraag die gesteld wordt. “Door middel van Tante Co kunnen wij vragen stellen aan onze bewoners die te maken hebben met de directe woon- en leefomgeving. Zo hebben bewoners zelf de regie en beslissen ze dus actief mee. Deze inzichten proberen we vlot te vertalen in oplossingen, zodat bewoners ook echt inspraak ervaren”, aldus Jos Kruit. Als ‘beloning’ voor het beantwoorden van de vraag, komt er een spelletje op het scherm.

Koekje erbij?
Lachend voegt Jos Kruit toe: “Ja, de eerste vraag heeft niet zo zeer iets te maken met de woon- en leefomgeving hoor. Als binnenkomer vragen we welk koekje bewoners het liefst eten bij de koffie. Het meest gekozen koekje wordt als traktatie aangeboden door de organisatie achter Tante Co.” Ook zijn er plannen om een nieuwe bibliotheek in te richten. Via Tante Co wordt opgehaald van welke boeken bewoners houden. Daarnaast beslissen bewoners binnenkort via het interactieve scherm mee hoe de nieuwe muurschildering bij de entree er uit komt te zien. “We willen graag weten wat er in de complexen speelt en wat de bewoners gelukkig maakt, zodat ze inspraak hebben bij het realiseren ervan. Het is tenslotte hun thuis”, besluit Jos Kruit.