Menu Sluiten

16/06 Michael van Praag signeert zijn biografie Van Praag geschreven door Willem Vissers

Op woensdag 16 juni komt Michael van Praag naar Assen om zijn biografie “Van Praag. Achter de coulissen van het voetbal” te signeren. Van 12.30 uur tot 14.00 uur is Van Praag bij Van der Velde Boeken in Assen te gast.

(Signeersessie// Meet & Greet// datum: 16 juni 2021 / tijdstip: 12.30 uur t/m 14.00 uur// locatie Van der Velde Boeken Assen// entrée : gratis)

Foto © Aangeleverde foto

Van Praag – Een boek met talloze herinneringen aan Ajax en de KNVB, alsmede berichten en intriges vanuit de boezem van het bestuur van FIFA en UEFA.

Michael van Praag (1947) is de belangrijkste voetbalbestuurder van Nederland in de laatste dertig jaar. Hij was veertien jaar voorzitter van Ajax en elf jaar preses van de KNVB. In het voorjaar van 2021 nam hij afscheid als bestuurslid van de UEFA.

Als kind van de Joodse onderduiker Jaap van Praag beleefde hij een bewogen jeugd die leidde tot zwijgzaamheid thuis over de verschrikkingen van de oorlog. Vader Jaap verloor zijn ouders en zusje in de gaskamers. De relatie met Jaap van Praag, die in een vechtscheiding belandde met zijn moeder Hendrika – roepnaam Joep – , was moeizaam.

In de biografie ‘Van Praag’ beschrijft Willem Vissers het soms turbulente leven van een echte bestuurder, ‘een van de laatste der Mohikanen’, zoals hij ergens wordt genoemd, daterend uit een tijd dat voorzitters nog onbezoldigde boegbeelden van clubs waren. Een boek met talloze herinneringen aan Ajax en de KNVB, alsmede berichten en verwikkelingen vanuit de FIFA en UEFA.

Over Michael van Praag

Michael van Praag (Amsterdam, 28 september 1947) was ruim veertien jaar voorzitter van Ajax (begin 1989-midden 2003). Hij trad hiermee in de voetsporen van zijn vader Jaap van Praag, die van 1964 tot 1978 voorzitter was van de Amsterdamse club. Michael van Praag was oorspronkelijk scheidsrechter in het amateurvoetbal. Als ondernemer bouwde hij een keten op van 45 elektronicazaken op luchthavens.

In de periode dat Michael van Praag aan het hoofd stond, won Ajax onder meer de UEFA Cup in 1992 en in 1995 zowel de UEFA Champions League als de wereldbeker voor clubteams. In 1996 werd ook de UEFA Super Cup gewonnen. Op 27 augustus 2008 werd hij gekozen tot voorzitter van de KNVB, als opvolger van de in april van dat jaar overleden Jeu Sprengers. Bij Ajax was hij de opvolger van Ton Harmsen, zelf werd hij opgevolgd door John Jaakke.