Menu Sluiten

15 jaar OV-fiets gevierd met speciaal ontworpen OV-fietsen

Drenthe heeft z’n eigen OV-fiets. Op de ‘Fiets naar je Werk Dag’ is deze feestelijke jubileumfiets onthuld bij de fietsenstalling van station Assen door de Drentse gedeputeerde Henk Jumelet, NS regiodirecteur Maarten Haverkamp en de medewerkers van de fietsenstalling.

© OV Fietsen

De OV-fiets bestaat dit jaar 15 jaar. Om dat te vieren is er voor iedere provincie een eigen OV-fiets ontworpen door kunstenaar Daniël Roozendaal. Op de Drentse fiets staan herkenbare Drentse symbolen zoals hunebedden, schapen en Bartje. De vijf Drentse fietsen zijn straks te vinden in Assen, Hoogeveen en Meppel.

Drenthe is een echte fietsprovincie! Ik vind het mooi dat de fiets onderdeel is van ons openbaar vervoer. Fietsen houdt mensen in beweging en het is een duurzame manier van reizen. Ik zie veel mensen fietsen op een OV-fiets en ook staan er altijd blauw-gele fietsen bij ons provinciehuis. Ik ben benieuwd wanneer ik de speciale Drentse OV-fiets voorbij zie komen.

Populair

De OV-fiets is in vijftien jaar tijd niet meer uit het straatbeeld weg te denken. De vraag naar OV-fietsen ziet NS nog jaarlijks stijgen. Reizigers maakten in 2023 5,9 miljoen ritten op de OV-fiets. Dat is een stijging van een half miljoen ten opzichte van 2022. Inmiddels zijn er 22.500 fietsen beschikbaar, verdeeld over 288 locaties. In Drenthe werden vorig jaar meer dan 66000 ritten gemaakt met een OV-fiets. Vanaf station Assen 44.798 ritten, vanaf Meppel meer dan 8500 ritten, vanaf station Hoogeveen bijna 8500 ritten, vanaf station Emmen 2700 ritten en vanaf Beilen 1600.