Menu Sluiten

14-10: Lezing Coen Verbraak – De Molukkers. Een vergeten geschiedenis

Op donderdagavond 14 oktober is Coen Verbraak bij Van der Velde Boeken Assen te gast om over zijn nieuwe boek “De Molukkers – Een vergeten geschiedenis” te vertellen. Bekroond journalist en programmamaker Verbraak tekende de levensverhalen op van drie generaties Molukkers in Nederland en vertelt deze avond het verhaal van deze bijzondere en soms nog steeds gesloten groep. 

Foto © Aangeleverde foto

Om de avond een lokaal karakter te geven gaat Verbraak hierover onder andere in gesprek met Assenaar Noes Solisa. Solisa speelde zelf geen rol bij de gijzeling, maar is wel nauw betrokken bij de Molukse gemeenschap en functioneerde als woordvoerder bij de treinkapingen in de jaren zeventig.

(Lezing/ Datum: donderdag 14-10/ Tijdstip: 19.30 uur (inloop 19.00 uur)/ Locatie: Van der Velde Boeken Assen/ Entree: € 5,- (inclusief consumptie) / Aanmelding verplicht via Assen@boekhandelvandervelde.nl of via 0592-317519).

“De Molukkers – Een vergeten geschiedenis”

Het was niet de eerste keer dat SS Kota Inten de haven van Rotterdam binnenvoer. Het stoomschip pendelde al langere tijd heen en weer tussen Indonesië en Nederland. Maar die 21e maart 1951 verschilde de populatie aan boord toch duidelijk van alle eerdere keren.
Op het schip bevonden zich zo’n duizend Molukkers.

In het voorjaar van 1951 kwamen 12.500 Molukkers per schip naar Nederland. Ze zouden hier maar tijdelijk blijven. Gaandeweg werd echter duidelijk dat ze niet zouden terugkeren. De Molukkers werden aanvankelijk ondergebracht in kampen, waaronder het beruchte Westerbork. Terwijl het merendeel probeerde er hier wat van te maken, koesterden velen het verlangen om terug te keren. Een deel van de Molukkers had als KNIL-soldaat deelgenomen aan de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Men voelde zich verraden en in de steek gelaten, een gevoel dat bij sommigen leidde tot gewelddadig verzet.

Nu, zeventig jaar na de aankomst van de Molukkers, vertelt Coen Verbraak het verhaal van deze bijzondere en soms nog steeds gesloten groep. De stemmen van drie generaties vertellen samen een indringend en aangrijpend verhaal.

Over Coen Verbraak

Coen Verbraak (Amsterdam, 1965) is journalist en programmamaker. Ook publiceert hij sinds 1995 regelmatig boeken. In 1993 studeerde hij af als historicus aan de Rijksuniversiteit Groningen. Al tijdens zijn studie was hij actief als journalist. Hij was 21 toen hij zijn eerste radioprogramma maakte (in 1986, over Godfried Bomans) en voor het eerst een artikel in Vrij Nederland gepubliceerd kreeg (in 1987, een interview met Seth Gaaikema).

Tussen 2005 en 2010 maakte hij eveneens grote portretterende interviews voor de Volkskrant (met name voor het Magazine). Sinds 2011 is hij verbonden aan NRC Handelsblad. Voor NRC maakt hij grote, portretterende interviews. Daarnaast is Coen radiomaker. Hij presenteert regelmatig het NOS-programma Met het Oog op Morgen, en eens per maand De Publieke Tribune (voor Human).

Ook maakt hij televisieprogramma’s. In 1997 werd zijn eerste tv-serie Achter de Lach uitgezonden, waarvoor hij veertien cabaretiers interviewde over hun vak. Daarna volgden vele tientallen documentaires, onder meer over Toon Hermans, Martin Bril, Van Kooten & De Bie, Sonja Barend, Joost Zwagerman, Harry Mulisch en Emile Roemer. In 2016 zond BNN VARA zijn serie De Aanklagers uit (over officiers van Justitie). In 2017 volgde Wij willen leven! (Over de Molukse kapingen), en in 2019 Onze Jongens op Java (waarvoor Verbraak met 14 Indië-veteranen sprak over de Dekolonisatieoorlog). Dit jaar was de vierdelige tv-serie Molukkers in Nederland te zien bij BNN Vara.