Auto botst tegen vrachtwagen
22 maart 2023

Op de kruising A.H.G. Fokkerstraat met de Van Vlissingenstraat is woensdagmiddag een auto in botsing gekomen met een vrachtwagen.

© Fotojournalist Dekker

Vanwege het ongeval was de weg tijdelijk afgesloten voor het verkeer. Niemand raakte bij het ongeval gewond. De politie doet onderzoek hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren.

Koopmansplein in Assen verandert in kinderkermis | Fotoserie
22 maart 2023

Speciaal voor kinderen is er vanaf vandaag een kermis op het Koopmansplein in Assen. De kermis is elke dag van 12.00 uur tot 21.00 uur geopend en duurt tot en met zondag 26 maart.

Vanuit grote hoogte Assen bewonderen in het reuzenrad, springen op de trampolines en rondjes draaien in de draaimolen. Verschillende attracties staan opgesteld op het plein in het centrum. Ook zijn er snacks te verkrijgen, zoals oliebollen en Churros. Het jaarlijkse kinderfeestje wordt georganiseerd door Vaart in Assen.
Foto’s © Omroep assen / Gerrit Mennink

Geen treinen tussen Assen en Groningen, NS zet bussen in
22 maart 2023
Tussen Assen en Groningen rijden op dit moment geen treinen vanwege werkzaamheden. De NS zet bussen in tussen die twee stations.
Er rijden snelbussen tussen Assen en Groningen. Taxibusjes rijden tussen Haren en Haren Transferium. De extra reistijd is ongeveer een half uur. De werkzaamheden aan het spoor duren tot 13.20 uur.
Verdachte van gewelddadige overvallen Assen langer vast
21 maart 2023
Een 30-jarige Groninger die wordt verdacht van een aantal gewelddadige overvallen blijft langer vastzitten. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij gewelddadige gewapende overvallen in Assen en Vlaardingen. Die overvallen in Assen waren in december vorig jaar. De overval in Vlaardingen was in juli.
© RTV Drenthe / Hjalmar Guit
Dit is een bericht van RTV Drenthe.

De man zou gedreigd hebben met een vuurwapen en de leiding hebben gehad bij een woningoverval in Vlaardingen. Eerder werden een 22-jarige man uit Gasselternijveen, een 14-jarige jongen uit Assen en een 35-jarige man uit Den Helder opgepakt in verband met die overval.

Bende opereerde in wisselende samenstellingen

In de Vlaardingse en Assense zaak zitten inmiddels zeven verdachten vast. Ze zouden in wisselende samenstellingen woningovervallen hebben gepleegd op woningen. In Assen zou dat gebeurd zijn aan het Van Swinderenhof en de buurtschap Anreep.

De bende ging hardhandig te werk. In Vlaardingen was een pasgetrouwd stel het doelwit. De twee werden vastgebonden en beroofd van waardevolle spullen en een groot geldbedrag. Bij de overval in december 2022 in Anreep – net buiten Assen – kregen de bewoners vier mannen aan de deur. De slachtoffers werden bedreigd met een pistool, geblinddoekt en vastgebonden.

Kluis niet gekraakt

Ook zou een van de slachtoffers overgoten zijn met een brandbare stof. Een kluis was het doel van de overval. De overvallers gingen pas na enkele uren weg, toen de kluis niet gekraakt kon worden. Enkele dagen later was er een overval aan het Van Swinderenhof in Assen. Voor die overval zitten een 44-jarige Assenaar en een 40-jarige man uit Enschede vast.

De 30-jarige Groninger ontkent dat hij iets met de overvallen te maken heeft.

Sociale Winkel in Assen weer open na instorten plafond, ‘maar nog steeds hopeloos’
21 maart 2023
De sociale winkel in Assen is beperkt weer open nadat het plafond begin februari was ingestort. Toch zijn de werkomstandigheden nog steeds hopeloos en zoeken de vrijwilligers haastig naar een nieuw pand.
© RTV Drenthe / Floor Visser

“Het is kiezen tussen twee kwaden”, legt vrijwilligster Tirza van Brakel-Engberts uit. “Een slechte werksituatie voor onze vrijwilligers of onze klanten niet meer kunnen helpen.”

De Sociale Winkel helpt mensen die in problemen zitten met onder meer gratis artikelen en kleding. Ook biedt de winkel hulp bij bijvoorbeeld het aanvragen van toeslagen en het aanmelden voor fondsen.

Bijna twee maanden geleden stortte een deel van het plafond van het pand aan de A.H.G. Fokkerstraat naar beneden. Er waren op dat moment bezoekers aanwezig, waaronder veel kinderen, maar er raakte niemand gewond. Vanwege de onveilige situatie sloot de stichting wekenlang de deuren. Na inspectie blijkt het veilig genoeg te zijn en is de winkel sinds vorige week weer beperkt open. De zaak is nu op woensdag en donderdag geopend in plaats van vier dagen in de week.

‘Vrijwilligers hebben het heel moeilijk’

Toch zijn de werkomstandigheden nog steeds erg slecht. “De elektriciteit valt steeds uit en de verwarming werkt niet. We hebben veel vrijwilligers die op leeftijd zijn en gezondheidsproblemen hebben. Zij hebben het heel moeilijk”, vertelt Van Brakel-Engberts.

Ondanks de erbarmelijke toestanden, is stoppen geen optie voor de stichting. “Onze winkel voorziet in een enorme behoefte. De klanten reageerden verdrietig en soms boos op de tijdelijke sluiting. Dus we moeten wel open”, zegt Van Brakel-Engberts. Het klantenbestand bestaat uit zo’n 800 mensen, waarvan ongeveer 300 maandelijks langskomen.

En dat aantal neemt de laatste lijd flink toe, ziet de Assenaar. “Eerder kregen we af en toe een noodkreet, maar nu stroomt onze mailbox iedere dag vol met mensen die klem zitten. En we verwachten dat het de komende jaren alleen maar drukker wordt.”

Nieuw pand?

Ondertussen werkt de stichting hard aan een oplossing. Al langere tijd is de organisatie bezig om een nieuw pand toegewezen te krijgen van de gemeente. Inmiddels zijn er gesprekken geweest met wethouder Cor Staal (ChristenUnie). “Dat verliep goed. Maar voor ze kunnen helpen, dienen wij eerst onze toegevoegde waarde te onderbouwen en onze administratie op orde te krijgen.”

Als het aan haar ligt, zit de Sociale Winkel binnenkort in een ander gebouw. “Een buurthuis zou ideaal zijn, zodat we dichtbij de mensen in de buurt zijn en samen kunnen werken met andere organisaties, zoals Humanitas en Stichting Vaart en Welzijn.”

Filmcrew zorglandgoed Mirre terug in Valthe met prijs uit Los Angeles
21 maart 2023
Na een lange reis kwamen 21 bewoners en begeleiders vanmiddag terug op zorglandgoed Mirre in Valthe. De kersverse winnaars van een filmprijs tijdens het Filmapalooza filmfestival in Los Angeles moeten nog even bijkomen van wat ze allemaal hebben beleefd de laatste paar dagen.
© Giel Bruining
De filmmakers mochten naar de Verenigde Staten, nadat ze vorig jaar het 48Hour Filmproject in Arnhem hadden gewonnen met de film One More Night. Die film viel ook in Los Angeles weer in de prijzen. Het won de prijs voor ‘Best Use Line’ (zinsgebruik, red).

Buitenbeentje in de filmwereld

Het filmteam van Mirre, dat THNV-media heet, is een buitenbeentje binnen de filmwereld. Het team uit Valthe bestaat uit tieners die wonen op Zorglandgoed Mirre. Het zijn jongeren met psychische, emotionele en psychiatrische problemen. Jongeren die (bijna) alle vertrouwen in zichzelf, de zorg en anderen kwijt zijn.
Op Mirre maken de jongeren films als een van de therapieën. Voor de camera leren ze zichzelf te laten zien en hun gevoelens te uiten. Het geeft de jongeren veel zelfvertrouwen en verbetert het beeld wat ze van zichzelf hebben. Bovendien zorgt het voor plezier in het leven.

‘Bizar’

“Het was bizar in Los Angeles”, zegt Tobias, een van de filmmakers. “Alles was heel groot en overdreven. Het is heel bijzonder dat wij dat allemaal hebben mogen meemaken.” Dankzij een inzamelingsactie kon de hele crew naar Los Angeles. “We hebben van allerlei mensen tips gekregen en workshops gevolgd van professionals die al rollen hebben gehad in grotere films. We mochten ook bij een eerste screening zijn van een nieuwe bioscoopfilm, waarbij de regisseur en de sterren ook aanwezig waren.”

Filmfestival Cannes

Maar de koek is nog niet op. Het filmteam van Zorglandgoed Mirre had ook nog een andere film ingestuurd naar het festival in Los Angeles. Die film, Ghost Writer, eindigde bij de laatste acht van 78 ingezonden films en wordt in mei vertoond op het grote filmfestival van Cannes. “Daar komt de crème de la crème”, zegt Anna, eveneens een van de filmmakers. “Alle beroemde mensen. En het is bijzonder dat wij dat ook kunnen meemaken als filmploegje. Hopelijk kunnen we daar mooie netwerken opbouwen en verder gaan in de filmwereld.”
Deel kentekencamera’s in binnenstad Assen tijdelijk weg
20 maart 2023
Een deel van de kentekencamera’s in de binnenstad van Assen is tijdelijk weggehaald. De lantaarnpalen waar deze camera’s aan hingen, waren aan vervanging toe en zijn daarom voor een paar weken verdwenen.
© Omroep Assen/Floor Visser

Het gaat om de camera’s bij de Weierspoort, de Kerkstraat, de Oude Molenstraat en het Mercuriuscentrum. Sinds 1 januari draaien in de hele binnenstad kentekencamera’s om ongewenst autoverkeer de winkelstraten uit te jagen. Ook zijn sindsdien de bevoorradingsuren voor vrachtverkeer en bestelbusjes verminderd naar één moment op de dag, van 7.00 tot 12.00 uur in de ochtend.

Na drie maanden weer weg

De gemeente wist bij het ophangen van de camera’s niet dat een deel daarvan na drie maanden weer weggehaald zou worden. “Dat wisten we toen niet, want een externe partij doet het beheer hiervan”, zegt woordvoerder van de gemeente Eddy Beuker. “Als we dat hadden geweten, dan was het logisch geweest om er even mee te wachten”, geeft hij toe.

Eind maart is de bedoeling dat de nieuwe lantaarnpalen geplaatst worden en de camera’s terugkeren. Tot die tijd is er geen cameratoezicht in een deel van de binnenstad. De andere zes toegangen tot het voetgangersgebied in het centrum worden nog wel gecontroleerd. Dat gaat om de Markt, het Ceresplein, de Ceresstraat, de Oudestraat, de Gedempte Singel en de Mulderstraat.

Mislopen boetes?

De vervanging loopt volgens Beuker niet in de papieren voor de gemeente. “We lopen geen boetes mis, want die delen we op dit moment nog niet uit. We waarschuwen nu alleen maar.” Wanneer daadwerkelijk boetes uitgedeeld gaan worden, is niet bekend. “In ieder geval binnenkort”, waarschuwt hij.

Het terugplaatsen van de camera’s brengt wel kosten met zich mee. “Maar dat bedrag is beheersbaar, want dat gaat niet om duizenden euro’s. We gaan samen kijken met het externe bedrijf hoe we dat oplossen”, aldus Beuker. Om wat voor bedrag het precies gaat, kon de woordvoerder niet zeggen.

Succesvolle proef

De maatregelen moeten zorgen voor een schonere en veiligere binnenstad. Zes jaar geleden begon Assen een proef met kentekencamera’s op de Brink. Uit een evaluatie bleek dat het aantal overtredingen rondom dit gebied sterk afnam door de camerahandhaving. Verkeer dat ondanks waarschuwingsborden toch door de voetgangerszone reed, kreeg automatisch een bekeuring thuis, op basis van het kenteken.

Nieuw beleefbosje voor kinderen bij Duurzaamheidscentrum in Assen geopend
20 maart 2023

In het Asserbos is een speciale plek gemaakt waar kinderen op kleine schaal kunnen ervaren wat de invloed van bomen en planten is. Dit ‘beleefbosje’ werd afgelopen zaterdag geopend bij het Duurzaamheidscentrum in Assen. 

Een educatieve route rondom bomen en planten, speeltoestellen waar kinderen op kunnen spelen en een informatietafel die bezoekers leert over hun eigen ecologische voetafdruk. Het is allemaal te vinden in het nieuwe beleefbosje in het Asserbos. “Terwijl kinderen aan het spelen zijn, kunnen volwassenen aan de informatietafel zitten”, vertelt Mirjam Veltman van het duurzaamheidscentrum aan RTV Drenthe. 

Op het blad lezen mensen wat voor nut het bos heeft, krijgen ze meer informatie over Assen als groenste stad van het noorden en leren ze meer over de wandelroutes in de provinciehoofdstad. “Op deze tafel kun je ook lezen met wie we dit bosje hebben gemaakt. Het is namelijk een initiatief van ons, het Duurzaamheidscentrum, stichting het Drentse Landschap en is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Assen”, aldus Veltman. 

Educatieve pad met speciale vorm

Het educatieve pad heeft een bijzondere vorm, namelijk een letterlijke voetafdruk die de ecologische voetafdruk moet symboliseren. De informatietafel is de bal van de voet en de speelelementen dienen als tenen. “We hebben geprobeerd om een berekeningssysteem te visualiseren. Hier kunnen mensen kijken wat ze gebruiken, zoals het soort vervoer of wat ze eten en drinken, en of dat in balans is met wat de wereld geeft aan bomen en planten”, legt Veltman uit. Langs de route staan tips wat mensen zelf kunnen doen om die voetafdruk te verkleinen. 

“Het leuke is dat kinderen hier zelf kunnen hoe ze bezig zijn met het klimaat. Of ze kijken hoe volwassenen dit doen”, vindt Veltman. “En dat gaat goed, want we krijgen bijvoorbeeld wel eens te horen dat ouders niet meer ‘normaal’ hun afval kunnen weggooien, omdat hun kinderen hameren op de goede manier”, lacht ze. 

Afgelopen zaterdag zijn tijdens de opening de laatste bomen van het beleefbosje gepland. Het bosje ziet er nu nog kaal uit, maar over een langere periode wordt het groter en worden de bomen volwassen. “Het zou toch mooi zijn als de kinderen die hier nu spelen, over twintig jaar terugkomen met hun eigen kinderen en hetzelfde bosje zien staan”, besluit Veltman. 

© Duurzaamheidscentrum Assen
© Duurzaamheidscentrum Assen

Tip de redactie