Waarom is de gemeenteraad onzichtbaar?

COMMENTAAR

Uit het Stadspanelonderzoek stelt vast dat de gemeenteraad van Assen onzichtbaar is. Onbekendheid met de raadsvergaderingen en geen kennis hebben van wat daar besproken wordt is volgens de opsteller van het verslag de oorzaak. Maar is dat de enige oorzaak?

Volgens het rapport wordt de onzichtbaarheid vooral veroorzaakt door onbekendheid wat zich in de vergadering afspeelt. Onbekend maakt onbemind. Dat is ongetwijfeld een belangrijke oorzaak. Maar dit probleem is, volgens mij, op te lossen door volle kracht in te zetten op voorlichting en publiciteit.

Veel brokstukken, weinig betoog     Maar volgens mij is er meer aan de hand. Ook
op de manier waarop raadsleden de stukken bespreken en met elkaar daarover in
discussie gaan werken niet mee om mensen naar de raadzaal te lokken. Wat er
over het algemeen gebeurd is dat raadsleden oplepelen of ze voor of tegen het
voorstel van het college zijn. Het gevolg is dat de inbreng van de
verschillende fractie bestaat uit losse brokstukken, die het voor of tegen
markeren. En als je lang genoeg raadsvergaderingen volgt dan kun je min of meer
voorspellen welk brokstuk een partij over het betreffende dossier zal inbrengen.

Het komt er, kort door de bocht, op neer dat in een vergadering per agendapunt door de verschillende partijen min of meer voorspelbare losse opmerkingen worden gemaakt. Geen wonder dat er niemand op de publieke tribune zit en als je er al een keer geweest bent dan raad je het een ander niet aan om daar heen te gaan.

Zelden hoor je een raadslid argumenten voor of tegen aanvoeren die gebaseerd zijn op het verkiezingsprogramma of de uitgangspunten van zijn/haar partij. Door het oplepelen van bij de partij horende brokstukken ontstaat er geen consistent betoog. Als luisteraar moet je dan maar raden waarom een partij voor of tegen is.

Een goed betoog     Spreken in het openbaar is een kunst op zichzelf. Een goed voorbereid betoog is een eerste stap. Immers een goed opgezet betoog is aangenaam om naar te luisteren. Zelfs als je het niet met de spreek(st)er een bent. De indruk is dat veel fractiewoordvoerders, maar wat bij elkaar geharkt hebben en dat ook nog slecht en binnensmonds uitspreken. Dus ook aan het opzetten van een goed betoog gebaseerd op de uitgangspunten van de partij en het duidelijk uitspreken ervan kan bijdragen om meer Assenaren naar de publieke tribune te krijgen.

Bernie
Wiegman

raadsverslaggever

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.