PvdA wil weten, geldt de omgekeerde bewijslast ook bij gaswinning onder Assen

Uit boringen van de NAM blijkt onder Assen ongeveer 0,4 miljard kubieke meter aardgas te zitten. De NAM heeft hiervoor een nieuw winningsplan opgesteld en de gemeente en de provincie krijgen een adviesrol bij het winningsplan. Bij schade moet de NAM aantonen dat zij die niet hebben veroorzaakt. De PvdA wil weten of deze omgekeerde bewijslast in het advies naar de NAM wordt opgenomen.

Vorig jaar heeft de Minister van Economische Zaken besloten een gewijzigd wetsvoorstel in te dienen bij de Tweede Kamer voor de omkering van de bewijslast bij aardbevingsschade in Groningen. Dit betekent dat Groningers met aardbevingsschade niet meer zelf hoeven aan te tonen dat schade aan hun woning is ontstaan als gevolg van gaswinning. Er wordt aangenomen dat de schade het gevolg is van gaswinning, tenzij de mijnbouwonderneming, de NAM, aantoont dat de schade door iets anders is veroorzaakt.

AardbevSchade  “Door voortschrijdend inzicht worden de gevolgen van gaswinning steeds duidelijker. De PvdA fractie wil daarom van het College weten of deze omgekeerde bewijslast voor de bewoners van Assen in het advies naar de NAM wordt opgenomen,” zegt Harriët van Es, woordvoerder van de Fractie. En als dat niet wordt opgenomen in het Advies wil de PvdA fractie weten waarom niet. “En wij willen van het College weten of het van plan is de raad te betrekken bij het advies naar de NAM?” aldus van Es, “want wij willen een vinger aan de pols wil houden als het gaat om gaswinning onder Assen.”

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.