Menu Sluiten

Zwerfafvalexpositie moet jongeren bewust maken van afval opruimen

Op het Dr. Nassau College locatie Quintus is het startsein gegeven van het zwerfafvalproject. Initiatiefnemer is het Duurzaamheidscentrum, die hoopt op deze manier leerlingen bewust te maken van wat zwerfafval doet met de omgeving. Ook willen ze laten zien dat afval als grondstof gebruikt kan worden voor nieuwe producten, maar dan moet het wel op een goede manier weggegooid worden.

Foto © Omroep Assen / Esmée Söllner

Door: Esmée Söllner

Drie leerlingen van een eerste klas havo plaatsten samen met wethouder Bob Bergsma verschillende soorten afval in de vitrine, waarna de sleutel werd overhandigd aan de conciërge. Dit blijft net zolang in de vitrine staan als dat de leerlingen op school zitten: nog vijf jaar. Op deze manier hoopt Loes van Zoggel van het Duurzaamheidscentrum dat de leerlingen bewust worden van het afval: “De jongeren lopen hier elke dag langs en zien dan wat er door de jaren heen met het zwerfafval gebeurt. Namelijk helemaal niks.”

‘Elk klein stukje bewustwording helpt’

Teamleider van het Dr. Nassau College Jan Willem Wolke is blij met het initiatief. “Wij vinden het belangrijk dat kinderen de omgeving netjes houden, ook in de route naar de supermarkt. Rotzooi hoort namelijk niet in de natuur.” Toch blijven het pubers en zal niet iedereen zich wat aantrekken van het zwerfaval. “Maar elk klein stukje bewustwording helpt bij de jongeren. Daar zijn wij van overtuigd”, vertelt Wolke.

Op dit moment is de zwerfafvalexpositie gestart bij Quintus en bij het Gomarus college. Van Zoggel hoopt dat in de toekomst alle middelbare scholen in Assen zich aanmelden.

Snoeproute-aanpak

Naast de zwerfafvalexpositie is op het Quintus ook een snoeproute-aanpak. Op de looproute van de school naar de supermarkt is bebording, speciale stoeptegels, prullenbackstickers en posters geplaatst om scholieren te stimuleren het afval in de afvalbak te gooien. Vaak ligt langs deze route zwerfafval van blikjes, plastic en ander afval van jongeren die eten en drinken halen bij de supermarkt.

Deze speciale route wordt eerst alleen getest bij locatie Quintus, als het geslaagd is wordt het ook aangeboden aan andere middelbare scholen.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.