Menu Sluiten

Zo protesteerden de boeren bij het provinciehuis

Boze boeren hebben bij het provinciehuis opnieuw hun onvrede over het stikstofbeleid geuit. Veel demonstranten vertrokken gezamenlijk vanuit Wijster naar Assen. Op verschillende kruispunten langs de route haakten andere boeren aan.

In een grote optocht kwamen de boeren uit de drie noordelijke provincie aan op het provinciehuis
Foto © Omroep Assen / Esmée Söllner

De boeren voelen zich bedreigd in hun voortbestaan. Ze vinden dat de agrarische sector te veel de rekening van de stikstofcrisis krijgt toegeschoven. FDF vindt dat de stikstofcrisis een crisis van alle Nederlanders is en dat er samen naar een oplossing gezocht moet worden. Ook vrezen ze dat de ruimte voor boerenbedrijven de komende jaren fors zal worden ingeperkt.

Alles verliep rustig

Rond 11:00 uur waren de eerste boeren al op het terrein en langzamerhand kwamen er steeds meer trekkers aangereden. Om 12:00 begon secretaris Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force (FDF) met haar toespraak. Tijdens deze toespraak werd er ook nog een minuut stilte gehouden voor de aanslag op Peter R. De Vries. Rond 13:30 was het protest afgelopen, al bleven veel boeren hangen rond het provinciehuis.

Secretaris Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force aan het woord
Foto © Omroep Assen / Esmée Söllner

Ook Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning en gedeputeerde Henk Jumelet (Landbouw) hielden een toespraak. Zij waren eerder op de dag in gesprek geweest met Van Keimpema over de stikstofproblematiek.

Ook Commissaris van de Koning Jette Klijnsma hield een toespraak voor het provinciehuis.
Foto © Omroep Assen / Esmée Söllner

Vijf protestlocaties

Protesterende boeren gingen vandaag ook naar de provinciehuizen in Arnhem, Zwolle en Den Bosch en naar het Malieveld in Den Haag. Op de A12 bij Utrecht werden rond 08.30 uur enkele tientallen trekkers door de politie van de snelweg gehaald. Ze waren onderweg naar Den Haag.

De acties veroorzaakten niet, zoals in 2019 en 2020 wel het geval was, problemen tijdens de ochtendspits. Alle boerenprotesten begonnen namelijk rond 11.00 uur. Bij de acties ging het er rustig aan toe. De betogers dronken koffie of bier en namen borden en spandoeken mee met leuzen waarop ze hun ongenoegen duidelijk maakten. Onder meer de klassieker ‘No farmers no food’ dook op.

Er was genoeg animo voor de demonstratie
Foto © Omroep Assen / Esmée Söllner

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.