Menu Sluiten

Zeven jonge helden ontvangen jeugdlintjes in Midden-Drenthe

Maar liefst zeven jongeren uit Midden-Drenthe hebben op zaterdag 13 februari van burgemeester Mieke Damsma een jeugdlintje ontvangen. Deze onderscheiding ontvingen de jongeren omdat zij zich op bijzondere wijze voor de samenleving hebben ingezet.

Foto © Aangeleverde foto:
Boven van links naar rechts: Shane Oostra, Daan de Kruijf, Mika Jongsma
Onder van links naar rechts: Ninthe Drenth, Liene Jager, Harald Velthuis, Alisa Bos

De helden
De volgende helden hebben een jeugdlintje ontvangen:

Shane Oostra uit Beilen (13 jaar): Shane ontving een jeugdlintje omdat hij als jeugdvrijwilliger werkt bij Stichting Dierenweide Stroomdal. Tijdens de coronaperiode ging Shane met de twee ezels van de dierenweide (Hannah en Claire) iedere middag om 15.00 uur lopend naar het Spectrum, om de bewoners te bezoeken. Hij liep samen met de ezels voor de ramen langs om te zwaaien of om een praatje te maken. Daardoor zorgde hij voor afleiding en vertier bij de mensen die geïsoleerd en eenzaam waren.

Alisa Bos uit Beilen (14 jaar): Alisa heeft in 2020 40 kilometer gelopen voor De Nacht van de Vluchteling, waar ze veel geld mee heeft opgehaald. Ook heeft ze voor het literaire festival Zomerzinnen een gedicht geschreven over het belang van lezen en heeft ze schrijfster Erna Sassen geïnterviewd. Ze is voorleeskampioen van Midden-Drenthe geweest, waarmee ze een voorbeeld voor veel kinderen is. Alisa heeft onlangs haar eerste dichtbundel ‘Op weg naar mijn dromen’ zelfstandig uitgebracht met de titel, een unieke prestatie!

Mika Jongsma uit Beilen (17 jaar): Mika zet zich sinds een aantal jaren enorm in voor voetbalvereniging  VV Beilen; hij is spelbegeleider, scheidsrechter, zet zich in tijdens toernooien en voetbalkampen. De combinatie van leeftijd, de functie waarin je stevig in je schoenen moet staan, zijn trouwe inzet en zijn betrokkenheid is zeker een jeugdlintje waard. 

Ninthe Drenth uit Hooghalen (11 jaar): Vlak nadat Ninthe in 2018 in Hooghalen is komen wonen, werd een tumor achter haar oog ontdekt. Ze ging ondanks de behandelingen niet bij de pakken neerzitten. Want in die periode kreeg Ninthe bezoek van de ‘Liedjesfabriek’, een stichting die met een mobiele liedjesstudio zieke kinderen opzoekt om samen een liedje te maken. Ninthe had zo’n leuke dag, dat ze andere zieke kinderen dit ook gunt. Ninthe is nu junior ambassadeur van de Liedjesfabriek. Ze wilde graag met haar moeder de 4 Mijl van Groningen lopen. Helaas kon dat door corona niet doorgaan. Daarom heeft ze haar eigen sponsorloop opgezet waarmee ze € 4.300,- heeft opgehaald.

Liene Jager uit Hooghalen (22 jaar): Liene is ruim 7 jaar betrokken geweest bij het bestuur van jeugdsoos All Skin in Hooghalen. Van bardiensten, activiteiten, inkoop, schoonmaak, beleid, onderhoud en overleg met het dorpshuisbestuur. Liene is enthousiast en houdt van aanpakken. Inmiddels is ze voorzitter van de jeugdsoos. Daarnaast heeft Liene het promotiefilmpje voor jongerenproject Up2You ingesproken en regelde ze samen met een mede bestuurslid dat er financiering kwam voor nieuwe geluidsboxen. Ook tijdens corona is ze actief en heeft ze een online bingo georganiseerd.

Daan de Kruijf uit Hooghalen (24 jaar): Daan is al bijna 10 jaar actief binnen het bestuur van jeugdsoos All Skin in Hooghalen waarvan hij ook een aantal jaren voorzitter is geweest. Zijn betrokkenheid is groot: bardiensten, activiteiten, inkoop, schoonmaak, beleid, onderhoud en overleg met het dorpshuisbestuur. Maar ook was hij bestuurslid bij het politieke café, die de gezamenlijke jeugdsosen uit Midden-Drenthe met een aantal politieke partijen hebben georganiseerd in 2013. Hij was altijd aanwezig bij de gezamenlijke vergaderingen van het sosenoverleg Midden-Drenthe en heeft meerdere malen de organisatie van het Kerstsosenfutsal op zich genomen. Hij was jarenlang hoofdpiet bij de Sinterklaasintocht die het Kinderwerk i.s.m. All Skin verzorgde. Daan is betrokken geweest bij de totstandkoming van het Jeugdakkoord Midden-Drenthe en de participatie van jongeren bij het beleid van de gemeente. Inmiddels heeft Daan zich wat teruggetrokken van deze activiteiten, maar hij is van grote betekenis geweest voor de jeugdsoos van Hooghalen.

Harald Velthuis uit Hooghalen (23 jaar): Als bestuurslid en penningmeester van jeugdsoos All Skin in Hooghalen heeft ook Harald zijn steentje bijgedragen: van onderhoud tot financiële zaken en van schoonmaak tot het organiseren van activiteiten. Harald heeft zich in het bijzonder ingezet voor de Zendmarathon, een evenement dat is georganiseerd als onderdeel van het programma ‘Midden-Drenthe, culturele gemeente’. Hij zat in het overleg met de SHJH: een gebruikersoverleg voor het gebouw van de Aole School, waar jeugdsoos All Skin is gevestigd. Ook vertegenwoordigt hij All Skin binnen het Welzijnsbestuur van Hooghalen. 

13 februari 2021
Burgemeester Mieke Damsma zocht de jongeren zaterdag 13 februari thuis of bij de plek van het vrijwilligerswerk op. De jongeren waren zichtbaar verrast toen ze in het zonnetje gezet werden. Ze ontvingen naast het jeugdlintje, een cadeaubon, oorkonde en een bos bloemen.