Menu Sluiten

Zestigduizend zonnepanelen omringd door groen in energietuin Assen-Zuid

Zonnepanelen omringd door planten, bossen en struiken: dat is het plan voor de energietuin in Assen-Zuid. Bedoeld om energie mee op te wekken, maar ook voor recreatie en educatie. Deze week is een begin gemaakt met het planten van de eerste hagen.

De opwekking via de energietuin in Assen-Zuid moet gebeuren door middel van zonnepanelen. Tussen de panelen is er ruimte voor fietspaden, picknickplekken en diverse kunstwerken.

Foto © Esmée Söllner

Honderd voetbalvelden

Eerst zou er een bedrijventerrein komen op de plek van het duurzame energieterrein, maar daar was weinig animo voor. Op de vijftig hectare grond, ruim honderd voetbalvelden, komen nu zestigduizend zonnepanelen. Goed voor stroom voor zesduizend huishoudens. Projectleider Christiaan Teule: “In totaal komen er zeven kavels met zonnepanelen. Dat is ongeveer de helft van het terrein. De andere helft blijft onbebouwd, voor de natuur. Tussen de panelen komen planten en fietspaden. De elektrische fietsen kunnen ook opgeladen worden.”

Deze week is gestart met het planten van hagen, maar vorige week zijn al ruim vijfduizend planten de grond in gegaan. Eerst wordt aan de randen van de tuin gezaaid, daarna tussen de panelen, vertelt Teule. “De biodiversiteit in dit gebied moet omhoog. Niet alleen meer vogels, maar ook naar de bodem wordt gekeken. Zoals naar kevers en wormen. We gaan per kavel kijken hoe we de natuur kunnen verbeteren. Elke kavel krijgt een eigen specialiteit, zoals een vogelkavel.”

Natuurlijke beschutting

De bedoeling is dat er geen hoog hek om de zonnepanelen komt. “We willen een natuurlijke beschutting maken, door middel van doornstruiken. Die strak aan elkaar staan. Deze moeten afschrikkend werken, zodat er geen mensen op het terrein komen die eventueel panelen vernielen of zelfs stelen. Daarnaast trekt de natuurlijke schutting nieuwe vogels aan en komen er meer broedplaatsen.”

De energietuin moet in de winter van 2023 zo goed als af zijn. De zonnepanelen worden in de tweede helft van dit jaar geplaatst. “Maar iedereen die hier wil komen fietsen of wandelen, is natuurlijk welkom”, vertelt een enthousiaste Teule.