Menu Sluiten

Zebrapaden en fietsstroken moeten Kerkplein Assen veiliger maken voor verkeer

De gemeente Assen maakt het drukste kruispunt van het centrum van de stad veiliger voor fietsers en voetgangers. Er zijn twee nieuwe zebrapaden en binnenkort start een proef met fietsstroken.
Foto: © RTV Drenthe/Hjalmar Guit
Het verkeersplein staat in de provinciehoofdstad bekend als lastig knooppunt, bericht RTV Drenthe. Er zijn meerdere zijstraten waaraan voorrang moet worden verleend en er is een bushalte midden op het plein. Fietsers en voetgangers delen de weg met auto’s, bussen en vrachtwagens.

Gevaarlijk punt


Uit een enquête onder fietsers bleek dat zij de route van het Kerkplein via de Zuidersingel naar de Oostersingel ervaren als knelpunt. Langs die route gaat de gemeente fietsstroken neerleggen, om uit te testen of fietsers zich door die maatregel veiliger gaan voelen. In het najaar van 2022 wil de gemeente de proef evalueren.

Door het ontbreken van zebrapaden was het voor voetgangers op drukke tijdstippen voorheen lastig om de weg over te steken. Met de nieuwe zebrapaden wil de gemeente dat probleem definitief oplossen. “Deze plek kwam uit de enquête naar voren als één van de gevaarlijke punten, vooral bij het oversteken. Daar wilden we dus iets aan doen”, vertelt wethouder Harmke Vlieg (ChristenUnie).