Menu Sluiten

‘Zebrapaden en fietsstroken in centrum Assen hebben effect’, fietsersbond is verbaasd dat stroken blijven

De zebrapaden en fietsstroken maken een druk verkeersknelpunt in Assen veiliger voor fietsers en voetgangers. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente Assen. De Asser fietsersbond reageert verbaasd op die conclusie.

© Omroep Assen / Floor Visser
Het Kerkplein en de route van het plein via de Zuidersingel naar de Oostersingel staan bekend als drukke verkeerspunten. Fietsers delen er de weg met auto’s, bussen en vrachtwagens. Ook zijn er meerdere zijstraten waaraan voorrang verleend moet worden. De gemeente Assen nam daarom maatregelen om de veiligheid op die knelpunten te vergroten. En dat is gelukt, blijkt uit een evaluatie.
Zo maken de twee zebrapaden, die sinds april vorig jaar op het kruispunt van het Kerkplein liggen, het gemakkelijker voor voetgangers om over te steken. “Deze zebrapaden worden veel gebruikt door voetgangers en leveren een positief effect aan de verkeersveiligheid”, zo schrijft de gemeente.

Veiliger gevoel van fietsers

Ook geven de suggestiestroken langs de Zuidersingel fietsers een veiliger gevoel. Deze witte stenen plaatste de gemeente ruim een jaar geleden als proef om uit te testen of fietsers zich veiliger voelen en het verkeer daarmee geremd wordt. De stroken met witte stippen wijken af van de standaard fietsstroken met strepen en hebben geen afwijkende kleur ten opzichte van de baan voor auto’s.
Na een evaluatie concludeert de gemeente dat de witte stenen een positief effect hebben op de plek van de fietser op de weg. “Uit onderzoek blijkt dat fietsers verder van de goot durven te fietsen en hun plek op de weg in te nemen. Dat voorkomt dat auto’s fietsers naar de goot drukken”, zo is te lezen in de conclusie van het onderzoek.

‘Geen invloed op snelheid auto’s en verlagen verkeersintensiteit’

Toch gaat de gemeente deze maatregel voorlopig niet in andere straten toepassen. “De witte stenen hebben geen invloed op de snelheid van automobilisten en verlagen ook niet de verkeersintensiteit. Daardoor is het effect relatief klein”, reageert een woordvoerder van de gemeente.
Ondanks het kleine effect, blijven de witte stenen op de Zuidersingel liggen. “Het weghalen van de stroken en het terugkeren naar de oude situatie kost geld. Dat zou namelijk betekenen dat de straat tijdelijk dicht moet en er een aannemer aan te pas komt. We hebben ervoor gekozen om dat niet te doen”, legt de woordvoerder uit.

Verbazing bij fietsersbond

Die beslissing roept verbazing op bij de Asser fietsersbond. De bond is het niet eens met de conclusies van het onderzoek. “Fietsers fietsen nog steeds onvoldoende op de juiste plek op de weg en kunnen zo in de goot terechtkomen. Dat is gevaarlijk”, is voorzitter van de bond Henriette Jalink van mening.
De fietsersbond ziet de stroken liever verdwijnen. Volgens Jolink zijn ze te smal en daardoor niet veilig voor fietsers. “De stroken zouden minimaal 1,70 meter breed moeten zijn volgens de CROW-normen. En die regels zijn er niet voor niks.” CROW-normen zijn aanbevelingen en richtlijnen voor de constructie en veiligheid van openbare wegen.
De tekst gaat verder onder de foto.
Witte stippen vormen suggestiefietsstroken op de route van en naar het Kerkplein via de Zuidersingel naar de Oostersingel, een druk verkeerspunt in Assen. © Google Maps
De bond heeft een aantal maanden geleden een gesprek gehad met de gemeente Assen en met Veilig Verkeer Nederland. “Toen werd ons verteld dat de steentjes eruit gehaald zouden worden, omdat het effect te weinig blijkt te zijn”, vertelt de voorzitter. “Nu kiest de gemeente ervoor om ze te laten liggen, omdat het anders te veel geld kost. Maar vanaf het begin is uitgesproken dat het gaat om een proef en is er daarom ook geld gereserveerd om de boel weer weg te halen.”
De gemeente geeft toe dat er eventueel geld beschikbaar was voor de klus, maar kiest er toch voor de stenen te laten liggen. “Bij nader inzien vinden we het niet pragmatisch om terug te keren naar de oude situatie. We hadden natuurlijk gehoopt dat de stroken fantastisch zouden werken. Dat is niet zo, maar het levert wel subjectieve veiligheid op”, zegt de woordvoerder.
Toch denkt de fietsersbond daar anders over. “Met schijnveiligheid schieten we niet veel op”, vindt Jolink.

Breder onderzoek nodig

Zowel de gemeente als de fietsersbond benadrukken dat een andere aanpak van belang is om de verkeersveiligheid te verbeteren. “Er komt zoveel autoverkeer langs de Zuidersingel. Om het echt veiliger te maken voor fietsers, moeten we breder onderzoek doen naar het verkeer in de gehele stad”, zegt de woordvoerder van Assen. De gemeente is van plan om nog dit jaar te starten met een onderzoek naar de verkeersstromen in de binnenstad.
Ook de fietsersbond blijft daarbij betrokken. “De Zuidersingel wordt nu als doorgaansweg gebruikt, om van de ene naar de andere kant van de stad te komen. We moeten kijken hoe we dat beter kunnen reguleren. En dat geldt voor de gehele stad”, besluit Jolink.