Menu Sluiten

WMO verordening na dreigen door minister zonder problemen door de raad

In de Consulterende Vergadering, een week geleden, deelde wethouder Harmke Vlieg mee, dat Den Haag niet akkoord ging met de Asser plannen het abonnementstarief schoonmaken niet in de te voeren. Bij niet invoeren dreigde de minister in te grijpen.

Het abonnementstarief was het meest discutabele onderdeel van de verordening. Door het ministeriële dreigen besloot het college toch het abonnementstarief in te voeren. Dat kost de gemeente Assen 1,3 miljoen euro extra. En er bestaat kans op een aanzuigende werking, dus een toename van het aantal abonnementsdeelnemers.

Summer Koster (Grl) complimenteerde het college met de aanpak. “daarmee is een duidelijk signaal afgegeven. Jammer dat we het terug moeten draaien.” Zij vroeg wel om de raad te informeren over de eventuele aanzuigende werking. Jannie Drenthe (SP) zei dat haar partij altijd een voorstander van het abonnementstarief was geweest, omdat anders de inkomens boven het minimum extra belast zouden worden. De 1,3 miljoen euro zal gevonden moeten worden bij de collegeonderhandelingen. Cindy Vorselman (PvdA) was ook blij dat het abonnementstarief werd ingevoerd. “Dat is nu eenmaal wettelijk zo bepaald.” Helaas kost het Assen wel 1,3 miljoen euro.

Ook wethouder Harmke Vlieg stelde vast dat de snode plannen van Assen in ieder geval het één en ander in gang gezet hebben. En dat er nu met het ministerie gezocht wordt naar een beter plan. Maar dat plan zal nog wel enige tijd op zich laten wachten. De 1,3 miljoen extra zal in de collegeonderhandelingen op tafel moeten komen. Dit bedrag zal meegenomen moeten worden in het herstelplan dat aan de Provincie Drenthe zal worden overlegd voor 1 mei aanstaande. Er zijn al gemeente waar met het abonnementstarief wordt gewerkt. En de eerste signalen zijn dat het gaat om een aanzuigende werking van ongeveer 8%. “Maar uiteraard houd ik de raad op de hoogte van de ontwikkelingen.” Een motie in de Tweede kamer heeft vastgelegd dat er dan ook extra geld naar de gemeente moet gaan. “Maar of en wanneer dat komt is volstrekt onduidelijk,” zegt wethouder Vlieg.

De wijziging van de WMO verordening werd unaniem aangenomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.