Wilde bijen zoemen in het Duurzaamheidscentrum

In het Duurzaamheidscentrum in Assen is vanaf 5 april de nieuwe expositie Assen Zoemt te bezoeken. In de interactieve tentoonstelling kun je op een speelse manier kennis maken met alle aspecten van het leven van de wilde bij. Wilde bijen en andere insecten zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de bestuiving van onze gewassen en daarmee onmisbaar voor onze voedselvoorziening.

In eigen tuin aan de slag     Omdat iedereen er dus belang bij heeft dat het goed gaat met de wilde bij biedt de tentoonstelling ook allerlei informatie en tips om in eigen tuin en omgeving aan de slag te gaan. Zo gaat het bijvoorbeeld over het ophangen van insectenhotels (kan ook op een balkon!) en het zorgen voor geschikte planten en bomen in de tuin.

Assen zoemt     De expositie Assen Zoemt is onderdeel van het project Nederland Zoemt, dat al eerder op andere plekken in Nederland aandacht vroeg voor de wilde bij. Het is voor het eerst dat de interactieve tentoonstelling in Drenthe te zien is. Assen Zoemt sluit goed aan bij bestaande activiteiten van het Duurzaamheidscentrum. Naast het pand is een wilde bijenheuvel met insectenhotel en een bijenstal voor de honingbij. De expositie  haakt ook aan bij de aanpak van de gemeente Assen, die zich sinds vorig jaar officieel bij-vriendelijke gemeente mag noemen. De bermen worden ecologisch beheerd en in de stad worden zoveel mogelijk bij vriendelijke planten neergezet.

Gratis toegankelijk     Assen Zoemt is op de ochtend van 5 april geopend door wethouder Janna Booij. Tijdens de opening vertelde Rutger de Vries van Landschapsbeheer Drenthe over het belang van acties voor de wilde bij. De expositie is gratis toegankelijk voor publiek. De eerste honderd bezoekers krijgen een zakje bloemenzaad als attentie mee naar huis zodat ze gemakkelijk zelf een bijdrage kunnen leveren aan een bij vriendelijke omgeving.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.