Menu Sluiten

Wie wil wanneer de Asser aandelen van vliegveld Eelde?

In december 2016 heeft de raad besloten de aandelen Groningen Airport Eelde (GAE) te verkopen aan de andere aandeelhouders. PLOP en het CDA stelden in een motie voor de aandelen GAE, in afwachting van de op te stellen toekomstscenario’s, nu nog niet aan hen te koop aan te bieden.

Toekomstscenario’s     De aandelen van Groningen Airport Eelde (GAE) zijn al jaren een bron van financiële zorgen. GAE is een project waar voortdurend geld bij moet en er wordt geen winst gemaakt of dividend uitgekeerd. December 2016 heeft de raad dan ook besloten haar aandelen GAE, op een geschikt moment, te koop aan te bieden aan de andere aandeelhouders. De gemeente Groningen heeft inmiddels haar aandelen voor € 1,- aan de st. FB Oranjewoud verkocht. Het College heeft aangegeven nu de GAE aandelen te koop aan te willen bieden aan de andere aandeelhouders.

Er is besloten om nieuwe toekomstscenario’s op te stellen. Daarom wordt in de motie, het college opgedragen de aandelen in GAE nu niet aan te bieden aan de andere aandeelhouders, maar te wachten tot de toekomstscenario’s en de mogelijke gevolgen daarvan bekend zijn, zodat de gemeenteraad een gewogen besluit kan nemen over het al dan niet vervreemden van deze aandelen.

Uitstel geen afstel     Het bijzondere van de situatie is dat de huidige aandeelhouders Assen gevraagd hebben nog te wachten met het te koop aanbieden van de aandelen, totdat in het najaar de toekomstvisies gereed zijn. Het college zal hierover a.s. dinsdag een besluit nemen. “Maar uitstel betekent geen afstel,” betoogt wethouder Mirjam Pauwels.

Verdeelde raad     Tjerk Medemblik (ChrU) was voor de verkoop, omdat alle scenario’s de afgelopen jaren wel voorbij gekomen zijn. Albert Smit (PvdA) wilde wachten met de verkoop in deze door corona onzekere tijden. Volgens Hans Marskamp (GrL) speelt Assen geen enkele rol als aandeelhouder, dus verkopen. Marin Rasker (VVD) wilde niet nog meer geld besteden aan GAE, dus afstoten de aandelen. Clemens Otto (50+) de aandelen niet voor € 1,- van de hand doen, zodat investeerders daar dik aan kunnen verdienen. Ronald Witteman (CDA) nu niet verkopen, want als de toekomstplannen goed zijn, worden de aandelen meer waard. Jannie Drenthe (SP) we moeten van de aandelen af, want GAE is commercieel geen succes. Zij vroeg wel aandacht voor het personeel. Wethouder Pauwels zei, dat dat in de eerste plaats de verantwoordelijkheid was van de directie van het vliegveld.

Stemming     Voor de motie stemden, PvdA, PLOP, 50+ CDA en l.D totaal 14 stemmen. Tegen de motie stemden, ChrU, GrL, VVD, D66, SP totaal 18 stemmen, zodat de motie werd verworpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.