Menu Sluiten

Wereldprimeur: Joris Koops uit Assen bedenkt fietsvaldetectiesysteem zonder gebruik van mobiel

De laatste testfase en het finetunen is aangebroken voor ByPoint in Assen. Het eerste fietsvaldetectiesysteem ter wereld dat zonder gebruik van een mobiele telefoon alarm kan slaan bij een val of ongeluk. Eind september begin oktober moet het bij een aantal fietswinkels te koop zijn. Daarna gaat het waarschijnlijk hard, zo is de verwachting.
© RTV Drenthe / Serge Vinkenvleugel
Hoe de – toen nog – Asser student Joris Koops (26) tot een vinding kwam: “Ik heb in 2019 het apparaatje bedacht doordat mijn oma een actieve fietser was. Ze had toen sinds kort een elektrische fiets en maakte vaker verdere tochten door het gemak van de elektrische fiets”, vertelt Koops aan RTV Drenthe.

“Op een gegeven moment kwamen er steeds vaker berichten over de stijging van eenzijdige fietsongevallen in Nederland. Daaropvolgend begon ik mij af te vragen wat er zou gebeuren als mijn oma zou vallen. Ze heeft wel een mobiele telefoon, maar zelf hulp realiseren na een ongeval is een heel ander verhaal. Dit werd het begin van het ontwikkeltraject voor een valdetectiesysteem speciaal voor fietsers die zonder koppeling van een mobiele telefoon of app werkt.”

Snelheid en tijd zijn cruciaal
In 2019 en 2020 dook Koops tijdens zijn opleiding ondernemerschap & retail management aan de Hanzehogeschool dieper in het onderwerp en schreef er een scriptie over. “Ik kwam er al snel achter dat snelle alarmering na een fietsongeval van groot belang is voor het verdere verloop van verwondingen.”

Hoe sneller de patiënt in het ziekenhuis ligt, hoe groter de kans op een geslaagde ingreep en hoe beter de kans op revalidatie daarna. Maar door de toename van fietsers, en vooral omdat er harder wordt gefietst, neemt het aantal ongevallen toe, tot 50.000 per jaar in Nederland. Door de hogere snelheid is het letsel vaak zwaarder. Werk aan de winkel dus, concludeerde Koops.

Bekijk hier een reportage van RTV Drenthe over de wereldprimeur van Koops.
Later in 2020 maakt Koops de eerste proefmodellen van het nieuwe fietsvaldetectiesysteem. Hij wint met z’n idee de Rabo Ondernemersprijs. Hij laat 79 studenten en ondernemers ver achter zich.

Koops: “Na mijn afstuderen heb ik me vanaf 2021 fulltime gestort op mijn onderneming. In de loop van het jaar ben ik in contact gekomen met Stichting Boost-Up. Een organisatie die noordelijke investeerders bundelt en mij heeft geholpen met het uitwerken van een businessplan. Daardoor was er eind 2021 voldoende vertrouwen van de investeerders van de Stichting, een groep investeerders uit Assen en de provincie Drenthe om de financiering rond te maken zodat wij onze bestaande prototypes konden door ontwikkelen.”

Schoolvriend haakt aan
Ondertussen is ook vriend en oud-schoolmaat Andrew Grimminck (26) op verzoek van Koops in de onderneming gestapt. “Ik was nog met mijn studie bezig toen ik alle avonduurtjes al in de start-up stopte. Over een jaar moet dit systeem toch wel in heel veel fietsenwinkels verkrijgbaar zijn”, vertelt hij lachend. Grimminck is er met zijn kennis van marketing en branding van overtuigd dat hij en Koops een gewild product hebben ontwikkeld.

De provincie is een van de geldschieters. Niet alleen omdat ze achter de Asser uitvinding staan, maar ook omdat de afdeling verkeer straks gebruik kan maken van de (anonieme) data die het valdetectiesysteem verzamelt. “Nu krijgen we alleen cijfers van de politie, maar dat zijn lang niet alle ongevallen en vaak ontbreekt de exacte locatie ook”, zegt verkeersdeskundige Foppe Koen van de provincie.

“Met de data van ByPoint weten we straks in welke leeftijdscategorie de gevallen fietser zit, de exacte locatie, of die vaak fietst en op welk soort fiets. Op een omafiets is de snelheid al gauw minimaal 20 kilometer langzamer dan een elektrische fiets of een speed pedelec. De snelheid zegt ook vaak iets over de oorzaak of impact van de val of ongeluk. En als uit data blijkt op steeds dezelfde plekken ongelukken gebeuren, weten wij dat we daar naar de verkeerssituatie moeten gaan kijken.”

Nog niet uitontwikkeld
Terwijl de eerste versie van het apparaat nog niet eens in de winkels ligt, rollen tijdens de presentatie van het valdetectiesysteem al verdere ideeën over tafel: Het systeem koppelen aan professionele hulpverleners of ambulances; een versie voor scootmobielen ontwikkelen; bij een ongeluk of val ook meten hoe de val is ontstaan en koppelen aan de ANWB of verzekeraars. Het is volgens Koops en Grimminck allemaal mogelijk, maar de komende tijd gaan ze eerst de eerste versie van hun product uitrollen.
Martijn Kruisman van Boost-Up en Fondsmanager Frits Kok gaan de ambitieuze Assenaren daarbij helpen. Want het kan wel eens hard gaan vanaf nu. Kruisman: “We gaan Joris en Andrew de komende maanden begeleiden. Gaan de sales goed, hoe loopt het bedrijf, hoe snel en waar slaat het product aan? Maar dat dit aan gaat slaan, daar zijn we erg van overtuigd.”