Menu Sluiten

Weer oude boerderij van historisch buurtschap Peelo verdwenen

Eén van de laatste boerderijen in de Asser wijk Peelo is verdwenen. Het pand aan de Telglanden 1 stond al tientallen jaren te verpauperen. Afgelopen week is alles met de grond gelijk gemaakt en afgevoerd.
© RTV Drenthe / Margriet Benak

De oorspronkelijke boerderij werd in 1896 op die plek gebouwd, na de veenontginning bij Peelo. Na een verwoestende brand in 1933 is het herbouwd door de toenmalige boer.

De boerderij maakte ooit deel uit van de buurtschap Peelo, ten noorden van de provinciehoofdstad, schrijft RTV Drenthe. Het gehucht telde 75 boerderijen en huizen, maar werd in de jaren zeventig opgeslokt door Assen. Sommige boerderijen bleven overeind en kregen later een woonfunctie. Met de sloop van die aan de Telglanden, zijn er nog vier boerderijen in Peelo over.

Knarrenhof in boerenschuren
Woningbouwplannen voor deze plek zijn er al jaren. Maar die verlopen moeizaam. De eerste projectontwikkelaar probeerde het jaren geleden met een appartementencomplex. De gemeente wilde dat niet, omdat hoogbouw niet past bij de historie van Peelo.

Inmiddels is de grond een paar keer van eigenaar gewisseld. De huidige eigenaren zijn nu meer dan twee jaar bezig met seniorenbouw. Acht levensloopbestendige huizen willen ze realiseren, in de vorm van een knarrenhof. Maar ook dat plan valt niet goed bij de gemeente.

(tekst gaat verder onder de foto)
© RTV Drenthe / Margriet Benak

De acht seniorenwoningen zouden in twee gebouwen komen, drie in een kleinere boerenschuur en vijf in een grote. De voordeuren komen uit op een centraal binnenpleintje, en de tuin eromheen is voor gezamenlijk onderhoud.

Stukgelopen op groenstrook
Volgens de gemeente slokt de bebouwing te veel groen op. En dat tast het historische karakter van de locatie aan. “Peelo is al een vrij versteende wijk. En in het plan blijft er te weinig groen over. Dat leidt tot een verdere verstening van de locatie en een minder aantrekkelijke wijk”, was de kritiek.

Assen eiste een groenstrook van minimaal vijf meter naast de bebouwing. Daardoor was er geen ruimte meer voor acht, maar zes woningen. Volgens de initiatiefnemers maakt dat het project financieel onhaalbaar. Er leek een akkoord te komen over uuteindelijk zeven huizen. Maar door alle vertraging en de steeds verder stijgende bouwprijzen, kan dat alternatief niet meer uit.

Alternatief met bovenverdieping
Inmiddels zijn de eigenaren meer dan twee jaar en talloze ontwerpplannen verder, heeft 50PLUS kritische vragen gesteld over al het gesteggel rond de seniorenwoningen, is de boel gesloopt en kan de locatie zo bebouwd worden. Maar de nieuwe invulling blijft voorlopig nog ongewis.

Intussen heeft architect Hans Vesseur het aangepaste ontwerpplan met de twee boerderijschuren weer losgelaten, en het zoveelste alternatief bedacht, met meer ruimte voor groen. Het gaat om twee rijtjes met vier seniorenwoningen, die met de rug tegen elkaar worden gebouwd, om het bouwoppervlak kleiner te maken.

De huizen hebben dan alleen een voorgevel. Zo blijft er voldoende plek op de kavel voor groen. Dat betekent wel dat de huizen een verdieping krijgen voor de slaapkamers. Ze zijn daarom standaard voorzien van een traplift. Onzeker is nog, of dit plan doorgaat.