Menu Sluiten

Assen staat stil bij Week van het Nederlandse Voedsel

Het is de Week van het Nederlandse Voedsel. Een week waarin extra aandacht wordt besteed aan Nederlandse en lokale producten. In Assen kun je bij verschillende restaurants en cafés een Hollandse maaltijd eten.

Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus

Door: Romy Posthumus

“Bewust zijn van wat we eten en waar het vandaan komt is heel belangrijk. Het is totaal niet duurzaam als voedsel wat we eten, de hele wereld over gaat. Je kan lokaal heel veel producten verbouwen en gebruiken”, vertelt Wija Koers, één van de initiatiefnemers van de week. De Week van het Nederlandse Voedsel is onderdeel van het landelijke Dutch Food Week.

Lokaal en vers

Vier verschillenede restaurants en cafés in Assen doen mee aan deze week. Zij bieden een speciaal menu of gerecht aan geïnspireerd door de Hollandse pot of gemaakt met producten uit Drenthe. Vanmiddag proostte gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) samen met ondernemers en initiatiefnemers met een lokaal biertje op deze week.

“Tijdens de coronacrisis is de vraag naar lokaal en vers voedsel alleen maar toegenomen”, zegt gedeputeerde Henk Jumelet. “Drenthe heeft hier volop aanbod in en dit is een mooie manier om dit te laten zien.”

Vrijwilligers

Volgens Koers is duurzaamheid een groot thema, maar weten mensen niet zo goed hoe ze daar inhoud aan moeten geven met het avondeten. “Dan gaan mensen wildvreemde capriolen uithalen om duurzaam te zijn. Terwijl je juist heel gemakkelijk duurzaam kunt zijn door gewoon je eten van dichtbij te halen.”

De Week van het Nederlandse Voedsel is opgezet door een aantal gepassioneerde vrijwilligers. Er zit een bakker bij, een aantal boeren en de stadsmanager van Assen. Koerts: “De gemene deler is dat we lokaal gezond eten belangrijk vinden.”

Volgend jaar grootser

De Week van het Nederlandse Voedsel is nu voornamelijk actief in Assen, maar hoopt door te groeien naar andere plekken in de provincie en het land. Dit jaar was dat door de coronacrisis lastig. Jumelet: “Je ziet overal initiatieven ontstaan en het is de kunst om dit met elkaar te verknopen. We hopen het volgend jaar grootser aan te pakken.”

De Week van het Nederlandse Voedsel vindt dit jaar plaats van 9 tot en met 16 oktober. Voor volgend jaar hebben al tien Asser horecazaken zich aangemeld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.