Menu Sluiten

Watertoren Assen over een jaar klaar als luxe overnachtingsplek

Veel later dan gepland kan de verbouw beginnen van de watertoren in Assen tot luxe overnachtingsplek met wellness, bioscoop en fitnessruimte. Vandaag zijn de bouwmaterialen door een grote mammoetkraan omhoog gehesen, zodat de bouwvakkers het sjouwen van spullen over meer dan 150 traptreden wordt bespaard.

© RTV Drenthe / Margriet Benak

Klussenteam Noord uit Assen gaat de uitdagende klus doen in opdracht van de nieuwe eigenaar, de Asser vastgoedondernemer Riemer van den Berg. Hij kwam met het ontwerp voor een torenhoog gastenverblijf. Mei vorig jaar kreeg hij officieel de sleutel van Waterbedrijf WMD. Dat wilde graag van het monumentale bouwwerk af, aangezien de watertoren niet meer in gebruik is, maar wel kosten met zich meebrengt.

Planning was te rooskleurig
Eigenlijk hadden de eerste gasten al in de luxueuze verblijfplek moeten zitten. “Maar die planning die we vorig jaar hadden gemaakt, die was wat te rooskleurig. Gelukkig kunnen we nu dan eindelijk aan de slag”, zegt projectleider Nicolai Romashuk van Klusteam Noord tegen RTV Drenthe. “We wilden niet langer wachten, ook al is er nog geen lift.”

(Tekst gaat verder onder de foto)
© 12 Wat architecten

Problemen met bouwmaterialen
De aanvoer van bouwmaterialen bleek ook een probleem, net als bij andere projecten. Bovendien zou de verbouwingsoperatie ook pas starten als er een personenlift aan de buitenkant van de toren was gemonteerd. Maar ook dat zat tegen. “De staalconstructie zit er al een tijdje, maar de andere liftonderdelen konden ze niet eerder leveren. En we wilden nu toch eens aan de slag. Vandaar dat we Mammoet hebben ingeschakeld, om alle benodigde bouwmaterialen bovenop de toren te hijsen. Dan kan het eerste werk beginnen”, aldus Romashuk.

Lift komt na bouwvak
Zonder lift was het anders voor de bouwvakkers geen doen, om alle spullen boven te krijgen. Maar het laten aanrukken van een kraan was sowieso nodig om van start te kunnen, ook als de lift wel helemaal klaar was geweest. “Er is ook materiaal dat anders niet in de lift had gepast. Dus die kraan moest er toch komen”, aldus Romashuk.

Met de aanvoer van twee vrachten vanmorgen is het spul al snel boven en kunnen de bouwvakkers aan de slag. Die moeten de komende tijd wel even afzien. Want dagelijks moeten ze de trap met 154 treden op en af. “Maar ze kunnen onderweg even pauzeren en bovenin de toren zijn alle voorzieningen aanwezig, ook sanitair. Dat scheelt weer”, lacht Romashuk. “En als alles goed gaat, komt na de bouwvak de rest van de lift. En als die klaar is, wordt het werk ook een stuk makkelijker.”

Sport, spel, film en wellness
De watertoren aan de Troelstralaan werd in 1960 in opdracht van de gemeente gebouwd als drinkwatervoorziening. De toren is 34 meter hoog en heeft 154 traptreden. Het waterreservoir had een capaciteit van 550 kubieke meter en kwam in 1970 in handen van de WMD. In 2007 is de watertoren nog gerenoveerd. Toen zijn het voegwerk en betonwerk gerepareerd en het dak vernieuwd. En nu volgt dus aan de binnenkant een ingrijpende metamorfose.

In de bovenste laag van de toren, waar ook de raampartijen zitten, komt een luxe plek om te overnachten. In het vroegere waterreservoir komen verschillende verdiepingen met ruimtes voor sport en spel, een thuisbioscoop en wellness met een sauna. Als alles meezit, is volgend voorjaar de verbouw klaar. “Maar om op safe te spelen, zullen we over een jaar klaar zijn”, besluit Romashuk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.