Menu Sluiten

Waterschade door zware regenbuien? Drentse gemeenten terughoudend met regenwatersubsidies

Zware regenval, waarbij meer dan 50 millimeter op één dag valt, komt steeds vaker voor in Nederland. Goede afwatering is essentieel om die zware regenval te kunnen verwerken, maar sommige Drentse gemeenten zijn terughoudend in het subsidiëren van maatregelen waarmee burgers zelf kunnen helpen met het verwerken van regenwater. Dit en meer blijkt uit onderzoek van beslist.nl, dat, op basis van KNMI data, in kaart bracht waar in Nederland veel regen valt en welke lokale subsidies bijdragen aan betere regenwaterverwerking. 

Foto (c) Aangeleverde foto

Hevige regenval en wateroverlast in Drenthe

De afgelopen 5 jaar viel er jaarlijks gemiddeld 947 mm regen per Drentse gemeente. Dit is 20 mm meer dan het landelijk gemiddelde van 927 mm. Vooral bij zware neerslag, met meer dan 50 mm binnen een etmaal, is er kans op wateroverlast. In Drenthe werd het afgelopen decennium 11 maal zo’n zware regenbui geregistreerd.

De lokale omstandigheden, waaronder de ligging en het grondtype, hebben invloed op het risico op waterschade. Volgens cijfers van BlueLabel is er in bijna 100 gemeenten sprake van een verhoogd risico op waterschade. Binnen Drenthe is er een verhoogd risico op waterschade in Emmen, De Wolden en Aa Hunze.

Vaak geen subsidies in gemeenten met verhoogd risico

Beslist.nl onderzocht in hoeverre gemeenten burgers stimuleren om beter met water om te gaan, via een subsidie of andere regelingen. In 136 gemeenten zijn lokale subsidies voor het afkoppelen van de regenpijp (naar een regenton), het aanleggen van groene daken en het verwijderen van tegels in de tuin.

Opvallend is het gegeven dat slechts 2 van de 12 Drentse gemeenten momenteel een regenwatersubsidie aanbieden. Dit zijn echter wel de gemeenten waar binnen de provincie het vaakst zware regen viel (Aa en Hunze en Coevorden).

Klaarblijkelijk spelen nog niet alle Drentse gemeenten in op de toenemende waterproblematiek. Dit, terwijl burgers wel steeds meer interesse tonen in producten waarmee beter met regenwater kan worden omgegaan. Beslist.nl ziet de afgelopen jaren een forse toename in de interesse in producten als regentonnen, tuinplanten en waterdoorlatende ondergronden (zoals grind).

Bekijk het volledige onderzoek van beslist.nl, waarin ook de gemeentelijke verschillen inzichtelijk zijn gemaakt, op https://www.beslist.nl/info/regenwater.html

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.