“Waterpeilen boven maximum om kostbaar water niet te verliezen”

Als extra maatregel vanwege de droogte zet Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta)  de waterpeilen in sloten, weteringen en kanalen op tot boven het normale maximumpeil. Hiermee wordt extra water vastgehouden en bouwt het waterschap een buffer op om bij aanhoudende droogte zolang mogelijk aan de watervraag te kunnen voldoen. Het hoger opzetten van de waterpeilen geldt op dit moment alleen voor landelijk gebied en voor die regio’s waar de droogte merkbaar wordt. 

Waterplanten in waterlijn Foto (c) Aangeleverde foto

“Op dit moment heeft ons watersysteem nog voldoende ‘overcapaciteit’ om de waterpeilen extra hoog te zetten”, licht bestuurder Hans Pereboom toe. “In de afgelopen periode was de afvoer van de IJssel, het IJsselmeer en de Vecht ruim voldoende en relatief gunstig. We zien hierin een omslagpunt aankomen. Als we nu wachten, verliezen we kostbare tijd. En belangrijker nog: verliezen we kostbaar water.”

“Nauwkeurig te werk”
De optie om waterpeilen extra op te zetten, nam het waterschap ook tijdens de droge zomers van 2018 en 2019. Het bleek positief bij te dragen aan de beschikbaarheid van water voor de gebruikers, zoals inwoners, natuur en land- en tuinbouw. Pereboom: “Net als toen gaan we ook nu nauwkeurig te werk. Hoger gelegen gebieden hebben eerder last van de droogte – en dus ook eerder vraag naar water – dan bijvoorbeeld poldergebieden. Daarnaast letten we erop dat er geen schade voor derden uit voortvloeit.” Het waterschap volgt de weersverwachting nauwlettend om bij een weersomslag tijdig te kunnen anticiperen.

Ten overvloede wellicht, maar voor alle duidelijkheid:

De verwachtte minder hoge temperaturen en de verwachtte neerslag voor de komende dagen, zullen nagenoeg geen effect hebben op de droogtesituatie en de grondwaterstanden.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.