Menu Sluiten

Wat gaat het nieuwe college nu echt doen?

ChristenUnie, GroenLinks, VVD, D66 en SP hebben het nieuwe bestuursakkoord gepresenteerd onder de titel Sterke wijken in een sterke stad. Een akkoord met veel ideeën en gedachten. Over de uitvoering van die plannen staat wel dat er een herstelplan voor de gemeentelijke financiën moet komen. En er wordt gesproken over Met inwoners en gemeenteraad.

De eerste indruk is dat het geen ambitieus akkoord is. Maar daar dachten de fractie voorzitter bij de presentatie heel anders over.

Tevreden fractie voorzitters

Bert Wienen (ChrU) sprak van een “verantwoordelijkheidsakkoord” en van een “verantwoordelijkheidscollege.” Samen aan de slag om de financiële uitdagingen aan te gaan. “Niet weg lopen maar de verantwoordelijkheid op pakken. Wij moet Assen door deze tijd heen helpen.” De menselijke maat en de duurzaamheid zijn volgens Wienen de pijlers van dit akkoord. In dit akkoord is de focus gericht op de wijken. Hij riep op tot samenwerking met de “hele raad en met de Assenaren.” 

Hans Marskamp (GrL) was blij dat de fractie hun verantwoordelijkheid hadden genomen. Hij herkende zich in het akkoord, omdat er ruim aandacht is voor “het sociale domein, duurzaamheid en energie transitie.”

Martin Rasker (VVD) zei dat hij blij was onderdeel te mogen uitmaken van dit “robuuste college.” De nadruk in dit akkoord ligt bij de wijken. Waarbij Rasker benadrukte, “dat ook de binnenstad een bijzondere wijk is van Assen. “We blijven investeren in de economie, de ondernemingen en het toerisme.”

Remi Moes (D66) betoogde dat D66 bereid is haar verantwoordelijkheid te nemen in goede en slechte tijden. “Samen staan voor de stad en wij durven die uitdaging aan te gaan.” Hij was blij dat de focus kwam te liggen op de wijken. Maar hij stelde vast dat ook Cultuur, sport en onderwijs de nodige aandacht kreeg. “Daarom hebben wij de handschoen opgepakt.”

Jannie Drenthe (SP) maakte duidelijk dat het meedoen van de SP aan deze coalitie niet logisch was. “Maar wij hebben besloten in overleg met de leden niet weg te lopen voor de verantwoordelijkheid.” Volgens haar zat er “veel SP” in het akkoord, zoals de aandacht voord wijken, de menselijke maat en de afspraken over de sociale woningbouw. Ook was zij tevreden over het uitgangspunt ”de financiële pijn eerlijk verdelen” en het “aanpakken van de leegstand in de binnenstad.”             

Vijf wethouders

Wel hadden de collegepartijen nog het één en ander uit te leggen over de vijfde wethouder. De argumenten daarvoor waren. Meer zichtbaarheid van het college in de wijken. Bestuurlijk meer contact met den Haag, zoals bezoeken aan ministeries. En meer tijd en energie voor het bestuurlijke werk in Assen. Vooral de SP had het één en ander uit te leggen, omdat zij in hun verkiezingsprogramma expliciet vermelden dat voor Assen “4 wethouders het maximum is.” Maar Jannie Drenthe was ervan overtuigd dat deze 5e wethouder zich zelf terug verdiende.

Financiën

In het bestuursakkoord staan nog geen uitgewerkt plannen. Dus het financiële herstelplan moet er nog komen. Daarover zei Bert Wienen, dat de eerste stappen al gezet zijn namelijk het verhogen van de toeristenbelasting. “Maar het definitieve plan zal samen met de raad gemaakt worden.”

Kortom er ligt wel een bestuursakkoord, maar het college moet nog hard aan de slag om er een financiële onderbouwing bij te vinden en om tot een financieel aanvaardbare uitwerking te komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.