Menu Sluiten

VVD Assen springt in bres voor warenmarkt: ‘Geen hoger tarief’

De Asser VVD springt in de bres voor de weekmarkt in de provinciehoofdstad. De gemeente moet meer doen om een levendige warenmarkt in het stadscentrum te houden, vindt de VVD. Want de leegloop is groot. Daarom moeten de marktleges niet verder omhoog.

© RTV Drenthe / Margriet Benak

De VVD ziet tot haar spijt steeds meer lege plekken op de Asser warenmarkt, die op woensdag en zaterdag is te vinden op de Brinkstraat, de Noordersingel en de Nieuwe Huizen, schrijft RTV Drenthe. Om verdere leegloop te voorkomen, wil fractievoorzitter Michiel Hasslacher volgend jaar geen verhoging van de markttarieven, zo bepleitte hij vanmiddag in de raad bij de begrotingsbehandeling.

In de begroting stelt het college van burgemeester en wethouders voor de marktgelden komend jaar met 8,6 procent te verhogen, wat gaat om een inflatiecorrectie. De totaalopbrengst van de marktgelden blijft volgens een raming dan 88.000 euro. Maar Assen zit vergeleken met andere noordelijke steden en dorpen al erg hoog met de marktgelden.

Actief op zoek

Ook wil de VVD dat de gemeente actiever op zoek gaat naar nieuwe marktkooplui, zodra er lege plekken vallen op de weekmarkt, en naar bezoekers. “Nodig ondernemers uit voor een compleet, divers aanbod aan kramen. Adverteer in bladen in de omgeving zodat mensen uit de regio op zaterdag naar de stad komen. Een levendige markt mag wat kosten”, aldus Hasslacher.
Verder zou de gemeente volgens de liberalen beter moeten communiceren waaraan ze de marktgelden precies besteedt. “De marktkooplui geven aan dat de communicatie beter kan. Het is onduidelijk wat de gemeente doet voor de marktgelden, en of zij actief marktverkopers benadert om lege plekken op te vullen”, stelt de fractievoorzitter van de liberalen.
De VVD komt daarom met een voorstel in de gemeenteraad, een zogeheten amendement, om de Asser warenmarkt weer wat steviger in de markt te zetten en te verlevendigen.