Menu Sluiten

VVD Assen maakt zich hard voor behoud hertenkamp: ‘verbod is Haagse betutteling’

Een hond, cavia, schaap en waterbuffel zijn dieren die op de nieuwe huis- en hobbydierenlijst. Maar een damhert staat er niet op, en dat betekent dat vanaf 1 januari 2024 herten niet meer rond mogen lopen in een hertenkamp. De VVD-fractie in Assen wil de hertenkamp aan de Dr. Nassaulaan behouden.

© RTV Drenthe / Dylan de Lange

Door Floor Visser

“Iedereen in Assen kent de Hertenkamp aan de Dr. Nassaulaan. Het is een prachtige plek voor jong en oud. Al meer dan 180 jaar genieten Assenaren van deze plek. Daarnaast is het een mooie startplek zelf, met vrienden of met familie een ronde te lopen in het Asserbos. Maar misschien is het vanaf volgend jaar gedaan met deze historie van Assen”, zo staat in een brief aan het college van B en W.

“De hertenkamp kent een rijke historie. Het is onderdeel van het beschermd stadsgezicht in Assen. Dus je mag niet zomaar alles met dat stuk grond doen”, legt VVD-raadslid Bart Schapenhok uit in de Asserlei-uitzending. “Daarnaast is de hertenstal die er staat een rijksmonument.”

‘Vorm van Haagse betutteling’

De VVD-fractie vindt het verbod “een vorm van Haagse betutteling”, aldus Schaaphok. De partij vraagt het college daarom om aan te dringen bij de Tweede Kamerfracties om het besluit te herzien. “Zodat het damhert weer op de dierenlijst komt. Dat is niet alleen positief voor Assen, maar ook voor andere hertenkampen in Nederland”, vindt het raadslid.

Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vindt dat dam- en edelherten in velden en bossen horen te leven en niet in een beperkte ruimte achter een hek. “Wij zijn het daar niet mee eens”, besluit Schaaphok. “Als dieren bedoeld zijn om in de natuur te lopen, dan kunnen we ook dierentuinen en circussen ter discussie stellen.”

Daarnaast zijn herten volgens hem helemaal niet gevaarlijk voor bezoekers. “Die herten doen niemand kwaad. Er zijn geen gevallen bekend dat die dieren gevaarlijk zijn voor bezoekers”, denkt Schaaphok.

Petitie gestart

Organisaties van zo’n veertig Nederlandse hertenkampen sluiten zich aan bij het standpunt van de Asser partij. Ze zijn een petitie begonnen voor het behoud van de herten in de kampen. Onder andere de hertenkampen in Rolde, Beilen en Westerbork doen mee. De petitie is inmiddels meer dan 2.400 keer ondertekend.

Mocht het verbod toch doorgaan, dan vraagt de Asser partij zich af of hoe het college ervoor zorgt dat het een aantrekkelijk gebied blijft. “Bijvoorbeeld door naar alternatieven te zoeken die rechtdoen aan de monumentale status van het gebied, zoals het houden van andere dieren”, legt Schaaphok uit.

Opties volgens hem zijn alpaca’s of lama’s. “Dat kan, maar dat is niet onze insteek. Want wat is een hertenkamp met lama’s?” vraagt hij zich af.