Menu Sluiten

Vrijwilligers Museumspoorlijn STAR klaren monsterklus: grote stoomlocomotief gerestaureerd

Na 34 jaar stilstand en 7 jaar sleutelen is hij weer rijvaardig: stoomlocomotief 52 8082 van museumspoorlijn STAR die op de Drents-Groningse grens rijdt. De vrijwilligers van de STAR zijn blij, want ze hebben nu twee bedrijfsvaardige stoomlocomotieven en dat maakt de museumspoorlijn minder kwetsbaar, zo vermeldt RTV Drenthe.

© Lars Blaauw

De grote locomotief kwam al in 1996 naar ons land. Eerst was hij nog niet nodig, maar dat veranderde toen de STAR afscheid moest nemen van haar twee toenmalige boemeltjes. Maar even snel de ijzeren reus opkalefateren bleek geen optie. Er kwamen twee andere treinen en de 52 8082 bleef in de mottenballen. Bijna 25 jaar lang.

In de afgelopen jaren ontstond er een probleem als de bedrijfsvaardige stoomlocomotief kapot was of door onderhoud tijdelijk was uitgeschakeld. In dat geval konden er geen ritten worden gemaakt en waren er dus geen inkomsten.

Dat struikelblok is nu verholpen. De STAR heeft nu drie dezelfde locomotieven waarvan twee operationeel. En de vrijwilligers zijn zo trots als een pauw. Komend weekeinde is de stoomloc voor het eerst rijdend voor publiek te zien tijdens het evenement Stadskanaal Onder Stoom.