Menu Sluiten

Voormalig Politiewoordvoerder Klaas Wilting in Beilen 2024

Voormalig Politiewoordvoerder Klaas Wilting gaf maandag 7 oktober 2024 een Multimedia Theatervoorstelling in de Stefanuskerk in Beilen.

De geboren Drent Klaas Wilting startte zijn carrière in 1964 als aspirant agent bij de toenmalige Gemeentepolitie Amsterdam.

In 1980 werd hij  – zonder vooroverleg of sollicitatie – Politievoorlichter en stond hij de media te woord in allerlei zaken. Landelijke bekendheid kreeg hij in 1983 toen hij onder andere in het NOS-journaal verslag deed van de ontvoering van Alfred Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer.

De organisatie van deze theatervoorstelling was in handen van Stichting Podia Midden-Drenthe en Stichting Vrienden van de Stefanuskerk Beilen.

 

Alle foto’s: © Cees van der Boom |  Omroep Assen

Vrij te downloaden voor eigen gebruik

Voor alle andere doeleinden is voorafgaande en uitdrukkelijke toestemming vereist

Nico Volkerts, Voorzitter van Stichting Podia Midden-Drenthe verwelkomde de bezoekers en introduceerde Klaas WIlting ~ © Cees van der Boom | Omroep Assen

Zijn loopbaan

Op 1 juli 1964 startte hij als aspirant agent op de politieschool. Grappig detail: zijn collega’s vonden hem met een Drents accent praten, hetgeen hem de bijnaam ‘Boertje Wilting’ opleverde.

 

Na 1 jaar werd hij bevorderd tot agent en na 5 jaar tot hoofdagent. In de avonduren studeerde hij 3 jaar en behaalde het B-diploma. Dat resulteerde in de benoeming tot brigadier.

Zonder overleg of sollicitatie werd hij in april 1980 overgeplaatst naar Bureau Voorlichting, in de rang van inspecteur. Dat was pionieren, want voorlichting stond in die tijd nog in de kinderschoenen bij de Amsterdamse Politie. Vermoedelijk had hij zijn benoeming te danken aan het feit dat hij al veel (uiteenlopende) artikelen schreef voor regionale dagbladen (“Ik was een halve journalist”) en ook schreef hij veel columns.

Als gevolg van de reorganisatie van de Amsterdamse Politie (meer decentraal werken) werd hij in 1984 Projectleider voorlichting en publiciteit; eerst interne communicatie en daarna externe communicatie met en naar de media.

Door een nieuwe reorganisatie ontstond het Korps Amsterdam-Amstelland in 1987 en werd hij hoofd voorlichting. Hij was eindverantwoordelijke voor de totale communicatie, woordvoerder van het korps én van de korpsleiding én van korpschefs (de Hoofdcommissarissen Jaap Valken, Eric Nordholt en Jelle Kuiper).

Hij beëindigde zijn politieloopbaan als Hoofdinspecteur van Politie – Politiekorps Amsterdam-Amstelland – op 31 december 2000. Een jaar later werd hij door Koningin Beatrix benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

‘Code Blauw’

Klaas Wilting is, samen met zijn vrouw Gerda, ‘on tour’ met ‘Code Blauw.’ Met zijn Multimedia Theatervoorstellingen is hij door heel Nederland te zien en te beluisteren op uiteenlopende podia en afgelopen maandagavond dus in Beilen.

Tijdens deze voorstelling nam hij de bezoekers mee in allerlei – gerucht- en spraakmakende – zaken waar hij tijdens zijn politieloopbaan mee te maken kreeg.

Zijn eerste ‘bureau’ was Bureau Leidseplein. Hij vertelde daarover onder meer dat veel politieagenten direct uitzicht hadden op straat en als daar iets voorviel vlogen de politieagenten naar buiten om in te grijpen. “Het échte politiewerk leer je in de Amsterdamse binnenstad. Echt midden in de samenleving.”

Hij betreurde de beslissing dat het politiebureau werd gesloten. Daarna kocht Henk de Vries -“een jongen van de Zeedijk” – het gebouw voor horecadoeleinden en maakte er een coffeeshop van: ‘Ex-police station.’ Henk vroeg Klaas om hulp, om er ook echt een politiemuseum van te maken. “Uiteraard kon ik daar geen medewerking aan verlenen,” aldus Klaas. Hij bezocht het gebouw later wel em gaf aan dat het er echt heel mooi uitzag. “Hier ligt ons hart, onze nostalgie.”

Tijdens de voorstelling vertelde hij over verdovende middelen: “Een groot probleem in de jaren 1964 – 1965. Wij hadden nog niet eerder te maken met ‘hash’ en voor ons was dat ‘stuf.’ De overheid had dat nooit moeten gedogen want toen is de ellende begonnen. De handelaren worden schathemelrijk.”

Hij vervolgde: “Heroïne is meer dan verschrikkelijk. Het leek wel fietsendiefstal. Wij moesten elke maand rapporteren hoeveel heroïne doden er waren. Amsterdam leek wel een vrijplaats …”

Verder volgden indrukwekkende verhalen over een dood meisje van slechts 13 jaar oud als gevolg van een overdosis heroïne, de drugsboot bij Centraal Station, en meer. “Heroïne gebruikers zijn bijna geen mensen. Het is meer dan verschrikkelijk wat er gebeurt met het lichaam en hoe afhankelijk gebruikers daarvan worden.”

Hij vertelde dat hij heel veel meemaakte als politiewoordvoerder, zoals de rellen tijdens de kroning – ‘Geen woning, geen kroning’- en dat politieagenten in hun dagelijkse uniform als mobiele eenheid moesten optreden tegen de relschoppers. “Het is indrukwekkend wat de politiemensen nu bij zich hebben. Als je alleen al de koppel bekijkt en wat zij allemaal met zich meedragen … Ook al het feit dat zij nu kogelvrije en steekwerende vesten moeten dragen als zij ‘s avonds op pad gaan …”

Er volgden nog veel meer onderwerpen en het was muisstil; de bezoekers luisterden zeer geïnteresseerd en bijna ademloos.

Het is zeker de moeite waard om een theatervoorstelling van Klaas Wilting bij te wonen. “Een aanrader,” zei één van de bezoekers.

Klaas besloot zijn voorstelling met de woorden: “Heb respect voor de politiemensen. Zij gaan naar de plekken waar u en ik niet heen durven gaan.”

En zo is het …

Klaas is altijd op pad met zijn vrouw Gerda, zijn steun en toeverlaat ~ © Cees van der Boom | Omroep Assen