Voorbeschouwing Nederlands Kampioenschap Jeugdschaken 2019

In het Van der Valk hotel in Assen wordt van zondag 28 april t/m zaterdag 4 mei het Nederlands Jeugdkampioenschap gehouden. 96 Deelnemers strijden in 6 categorieën om de titels.

Foto © www.njsk.nl

In de groep t/m 20 jaar ontbreken de gebroeders van Foreest. Ze zijn inmiddels van een dusdanig niveau dat andere toernooien belangrijker zijn dan het NK-jeugd. Toch is Groningen goed vertegenwoordig.
Eelke de Boer werd vorig jaar kampioen t/m 16 jaar en mocht ook dit jaar in die categorie meedoen. Maar hij heeft zich dusdanig ontwikkeld dat hij als derde geplaatst is bij de oudste leeftijdscategorie. Alleen Max Warmerdam en Liam Vrolijk hebben een hogere rating. Warmerdam won onlangs de C-groep van het Tata-toernooi in Wijk aan Zee, Vrolijk was een maand eerder de beste op het kerstfestival in Groningen. Machteld van Foreest is jongste deelnemer (11 jaar), maar is 11e op rating. Titelverdediger Wiggert Pols was vorig jaar ook als 11e geplaatst. Simon Elgersma, speler van het eerste team van de Groninger Combinatie, is als 8e geplaatst.

Bij de meisjes t/m 20 jaar kunnen de zussen Feline en Marlinde Waardenburg uit Coevorden wellicht voor een verrassing zorgen. Ze zijn op rating als 4e en 5e geplaatst. Van Wyona van der Poel, net als de Boer lid van de Groninger Combinatie, wordt niet veel verwacht.
Jonas Hilwerda is als eerste geplaatst bij de jeugd t/m 16 jaar. De speler van Staunton heeft meer dan 100 elopunten meer dan zijn voornaamste concurrenten Rembrandt Bruil uit Eindhoven en Onno Elgersma uit Aalsmeer.

In de groep t/m 14 jaar de Amsterdammer Khoi Pham de voornaamste titelkandidaat. Hier verwachten we geen noorderling op het erepodium, maar wellicht kunnen Loek van der Hagen (Annen) en Nanne van Foreest voor een verrassing zorgen. Beide zijn mogen nog in een leeftijdsklasse lager uitkomen, en behoren nu al tot de bovenste helft van het deelnemersveld.

Bij de meisjes t/m 14 jaar is Lynne Bruggink uit Assen 11e op rating. Op voorhand geen topklassering voor haar, maar ze werd als eens vijfde bij de meisjes t/m 12 jaar en bij de meisjes t/m 8 jaar werd ze ooit Nederlands Kampioen, dus wie weet.

Website: http://njsk.nl/
Deelnemersveld: https://njsk.nl/deelnemers-2019/

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.