Menu Sluiten

Voldoende afstand houden? Check het in drie stappen

Onvoldoende afstand houden zorgt geregeld voor ongelukken in het verkeer, ook op provinciale autowegen zoals de N34, de N381 en de N391. Nu de weersomstandigheden weer slechter zijn, is het extra belangrijk om voldoende afstand te houden. Provincie Drenthe vraagt daarom extra aandacht voor een veilige onderlinge afstand tussen weggebruikers op deze wegen.

Foto © Pixabay

Twee seconden: dat is de afstand in tijd die je minimaal behoort te houden op de auto voor je. Zit je er korter op, dan ben je altijd te laat. De twee secondenregel helpt je hierbij. Hoe het werkt? Heel eenvoudig, door de volgende drie stappen te volgen:
 

  1. Kijk wanneer het voertuig voor je een bepaald punt passeert bijvoorbeeld een paaltje langs de weg).
  2. Tel dan twee seconden: zeg rustig ‘eenentwintig, tweeëntwintig’.
  3. Rijd je binnen twee seconden langs datzelfde punt? Dan is de afstand tot je voorganger te klein. Neem meer afstand.

 Bij regen, slecht zicht of kans op gladheid is het veiliger om meer dan twee seconden afstand te houden.

Onveilig verkeersgedrag
Onvoldoende afstand tot het voertuig voor je kan leiden tot ongevallen. Het lukt vaak niet om op tijd stil te staan, omdat je één seconde nodig hebt om te reageren en je voertuig ook tijd nodig heeft om tot stilstand te komen. Veel mensen voelen zich onveilig doordat anderen te weinig afstand houden. In een enquête die de provincie Drenthe hield onder verkeersdeelnemers op provinciale wegen gaf 55 procent van de respondenten dat aan. Als mensen te dicht op hun voorligger rijden, leidt dit bovendien vaak tot een onrustig verkeersbeeld. Het leidt vaak tot onnodig (plotseling) remmen. Dat zorgt weer voor vertraging of filevorming.

Kalm aan, vlot verder
De campagne gericht op voldoende afstand houden is onderdeel van de campagne ‘Kalm aan, vlot verder’ en is onder andere te zien via social media. Daarmee vraagt de provincie Drenthe aandacht voor (on)veilig verkeersgedrag op de N34, de N381 en de N391. Vrijwel dagelijks ontstaan daar onveilige situaties door bewust of onbewust rijgedrag. Maar weggebruikers zijn samen verantwoordelijk voor de verkeersveiligheid. Als iedereen kalm aan rijdt en zich nét iets meer bewust is van zijn eigen (on)veilige verkeersgedrag, rijdt iedereen vlot en veilig verder in Drenthe.

Wilt u meer weten? Kijk dan op www.provincie.drenthe.nl/kalmaanvlotverder.