VN Panel Tynaarlo: Actie ‘In Zuidlaren kun je op de pot’

Onder de naam ‘VN-Panel’ (van Verenigde Naties) wil een groep mensen bereiken dat iedereen overal in de gemeente Tynaarlo goed uit de voeten kan. Dat is vooral belangrijk voor mensen met een lichamelijke beperking of een aandoening. In dit kader is het panel samen met ondernemers in het dorp Zuidlaren en de PvdA-fractie bezig om meer toiletten openbaar toegankelijk te maken.

Dat betekent dat iedereen met hoge nood gebruik kan maken van toiletten van horecagelegenheden, winkels en kantoren – en niet alleen de klanten. Als de aanpak aanslaat die hiervoor is ontwikkeld, dan zal die ook elders toegepast worden.

Foto Het team van de actie ‘In Zuidlaren kun je op de pot’ (vlnr): Kees de Graaf (PvdA Tynaarlo), Marc Willemse (Bij Cosineros), Annelie Hoeksema (VN Panel) en Hendrik Jan Menninga (VN Panel). Foto © Jeroen Veltheer (VN Panel).

De cijfers van de Maag, Lever- en Darmstichting (MLDS) liegen er niet om. In Nederland zijn er meer dan 2 miljoen buikpatiënten, maar het aantal openbare toiletten is veel te laag. De MLDS is daarom de actie ‘Waar kan ik naar de WC’ gestart. Ook gemeenten hebben een belangrijke rol in het terugdringen van dit tekort. Mede in het kader van de centrumvernieuwing die gaande is in Eelde, Vries en Zuidlaren heeft de PvdA-fractie in de gemeenteraad van Tynaarlo gevraagd aan het College van BenW om hier werk van te maken en te onderzoeken of er in deze dorpskernen een openbaar toilet kan worden gerealiseerd. Het college vindt dit echter een onderwerp voor de ondernemers in de dorpen zelf.

Daarom hebben VN Panel, ondernemer Marc Willemse en de PvdA-fractie nu het initiatief genomen voor de actie: ‘In Zuidlaren kun je op de pot’. De komende weken wordt geprobeerd om het aantal ondernemers in het dorp dat meedoet met de Hoge Nood-app van de MLDS flink te verhogen (de app is te vinden in de Apple Store en bij Google Play, zie ook www.hogenood.nu). De eerste bedrijven in Zuidlaren doen hier al aan mee. In de aanloop van de Week van de Toegankelijkheid (7 t/m 11 oktober 2019) wordt geprobeerd dat aantal nog flink uit te breiden. Met de app (en een sticker/poster) kunnen ondernemers aangeven onder welke voorwaarden mensen met hoge nood gebruik kunnen maken van hun toilet. Het team dat de actie begeleidt, bezoekt de komende weken bedrijven door heel Zuidlaren met de vraag of zij mee willen doen. Ondernemers die nu al spontaan mee willen doen kunnen zich melden via de mail: info@vnpaneltynaarlo.nl.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.