Menu Sluiten

Verweesde vluchtelingen kinderen welkom in Assen

Op het Griekse eiland Lesbos schijnen zo’n 500 verweesde kinderen te zijn. Europa heeft een oproep gedaan die kinderen op te nemen. Een paar gemeenten hebben gezegd die kinderen te willen opnemen. GroenLinks vraag de raad van Assen zich ook uit te spreken voor het opnemen van weeskinderen.

De motie werd ingediend door GrL mede namens CDA, ChrU, SP, Deen en PvdA. Volgens Hans Marskamp is het doel van de motie kinderen redden en een signaal naar de betreffende staatssecretaris om op de Europese oproep te reageren.

Bert Homan (VVD) vond de motie overbodig. Kinderen opnemen is voor Assen geen punt. Als de vraag komt doen we het. Door deze motie lijkt het of we nu pas wat willen gaan doen, maar Assen doet al het nodige. We hebben nu ook een AZC. Bovendien gaat de landelijke politiek er over. Ook Henk Santing (PLOP) was van mening dat Assen haar steentje bijdroeg aan de vluchtelingen problematiek. Lian Heijs (ChrU) zei geen voorstander te zijn van moties over zaken waar Assen niet over gaat. Maar nu kunnen we niet wegkijken.

Burgemeester Marco Out vulde nog aan dat Assen inderdaad het nodige deed. Eén van de grootste AZC met het minste gedoe. “Als de vraag komt dan doen we het gewoon.” Hij was van mening dat er gemeentes zijn die met dit soort oproepen voorop lopen. “Maar daar waar het gaat om huisvesting van statushouders achter blijven.” Hij riep de gemeentes dan ook op, “doe wat je moet doen!”

De motie werd aangenomen met de 6 stemmen van PLOP en de VVD tegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.