Menu Sluiten

Verordening jeugdhulp gewijzigd, het beleid niet

Sinds 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de Jeugdhulp. Daarvoor heeft de raad in 2016 een verordening vastgesteld. Maar door de samenwerking van vijf gemeenten in Noord Drenthe is het nodig de Jeugdhulpverordening aan te passen.

Het gaat vooral om technische aanpassingen zoals definities en om aanpassingen veroorzaakt door gewijzigde landelijke maatregelen. Ook de gezamenlijke inkoop van zorg door de vijf noord Drentse gemeenten vraagt om aanpassingen.

De verordening wordt gewijzigd, maar het beleid niet.

De fracties maakten de volgende opmerkingen. Martine Deen (L.deen) vroeg zich af hoe er gereageerd werd als de ouders weigerden inzicht te geven in hun inkomen. Wethouder Harmke Vlieg zei dat het geen probleem was. Het gaat om het verstrekken van zak- en leefgeld dus om kleine bedragen. En als de ouders niet mee werken wordt er altijd een oplossing gevonden. Remi Moes (D66) riep het college op de focus te richten op het voorkomen van problemen, het leveren van goede zorg tegen lage kosten. Wethouder Vlieg was het daarmee eens. Maar zei dat er ook een opdracht lag om structureel goedkoper te werken. We zijn extra kritisch op dure zorg. “Maar we leveren altijd passende zorg.”

Frans van Kemenade (VVD) pleitte voor een onafhankelijke indicatie. Laat niet de zorgverlener de zorg indicatie verzorgen. Wethouder Vlieg betoogde dat de invloed van de zorgaanbieder beperkt is. Samen met de cliënt wordt bepaald wat nodig is. Bovendien wordt zorg nu voor een bepaalde periode geboden. Dat betekent of stoppen of op nieuw bekijken. Cindy Vorselman (PvdA) wilde van het college weten hoe het stond met het zogenaamde abonnementstarief. Een aanpassing van de tarieven voor huishoudelijke hulp, waardoor mensen die het zelf kunnen betalen, nu ook in aanmerking komen voor een gemeentelijke subsidie. Wethouder Vlieg dat het gesprek met den Haag op gang begint te komen. Veel gemeenten kampen met een stijging van de kosten, omdat er een toeloop is van subsidie aanvragen. De VNG heeft een werkgroep gevormd die met het ministerie gaat overleggen.

Donderdag 4 juni beslist de gemeenteraad positief over deze verordening Jeugdhulp is de inschatting na deze consulterende vergadering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.