Menu Sluiten

Veiligheidsbeleid in Assen voor de komende jaren weer vastgelegd

Donderdag de 13e februari stond de Kadernota Veiligheid op de agenda van de raad. In deze kadernota worden de contouren van het beleid vastgelegd. De focus ligt de komende jaren op overlast in de stad, aanpak criminaliteit en sociale stabiliteit. Prioriteiten waar de raad van harte mee instemde.

Er was raadsbrede steun, maar de fracties brachten ook hun eigen speerpunten onder de aandacht van het college.

Jannie Drenthe (SP) benadrukte de sociale stabiliteit. Om dat te bereiken was samenwerking tussen de politie en alle lokale partners nodig. Uit landelijke rapporten blijkt dat de verloedering van kwetsbare wijken toeneemt. Overleg met wooncorporaties is dus wezenlijk voor de aanpak van de problemen. Ook het tijdelijke cameratoezicht werd door de SP gesteund, mits “dat geen vervanging is van het politietoezicht.” Ook Cindy Vorselman (PvdA) benadrukte de noodzakelijk brede samenwerking. En stelde vast dat tijdelijk cameratoezicht een goede bijdrage kan zijn.

Bouke Weening (ChrU) vroeg extra aandacht voor jongeren. Het schijnt dat het tegenwoordig gebruikelijk is dat 13–18 jarigen met grote messen op zak lopen onder het motto “we verdedigen ons.” De vraag is natuurlijk waar gaat het mis en wat is de oorzaak dat jongeren zich zo gedragen. De nadruk moet liggen op “jeugdzorg en preventie.” Ook wilde hij weten of de inzet van de stadsmarinier resultaten oplevert.

Burgemeester Marco Out was blij met de positieve reactie uit de raad en vond de ontwikkeling rondom “grote messen ook zorgwekkend.” Er zijn In Assen al maatregelen genomen. In de binnenstad mag extra gefouilleerd worden. Het project Stadsmarinier loopt goed. Er is structureel overleg met alle partijen om te zien hoe het nog beter vorm gegeven kan worden.

Burgemeester Out was blij dat de raad akkoord ging met het tijdelijke cameratoezicht. Er is geen steun voor permanent cameratoezicht, maar tijdelijk cameratoezicht is een goede tussenoplossing. Hiervoor zijn door de gemeente ook al camera’s aangeschaft. “Cameratoezicht is niet alleen belangrijk voor de directe veiligheid, maar kan ook een rol spelen bij de opsporing.” Waarop Sjoerd Bakker (GrL) wilde weten of dat in het kader van de privacy zomaar kon. De burgemeester zei dat hierover zeer intensief was overlegd met de politie en justitie. Het gebruik van de beelden van het tijdelijke cameratoezicht is vastgelegd in duidelijke protocollen.

De gemeenteraad ging unaniem akkoord met de Kadernota Integraal Veiligheidsbeleid 2020-2024

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.