Menu Sluiten

Veganisme ook in trek in Assen

Het is vandaag World Vegan Day oftewel Wereld Veganisme Dag. Een dag om het veganisme te vieren en om het onder de aandacht te brengen. Helemaal niet verkeerd om daar juist vandaag bij stil te staan. Vanmorgen is namelijk de klimaattop in Glasgow van start gegaan.

Foto © Pixabay

De vraag is nu alleen of het veganisme wel zo in trek is in Assen. Volgens Michel Oldenhuizing, chef-kok bij de Poort van Assen, is dat wel het geval. Sinds een jaar of 4 staan er diverse plantaardige gerechten op het menu van het theaterrestaurant. “Ik denk dat dit geen hype is. Er is veel vraag naar veganistische gerechten en het wordt steeds meer”, vertelt hij.

Waardering

Oldenhuizing merkt dat mensen het op prijs stellen dat er veganistische opties op het menu staan. “We serveren 4 of 5 hoofdgerechten en hebben daarnaast ook soepen en broodjes. Dat waarderen mensen echt. En dit laten ze ons ook weten.” Welke gerechten populair zijn? “De vegan curry en de gevulde paprika met plantaardig gehakt worden veel besteld”, vertelt de chef.

Goed voor lijf en de natuur

Dat het geen kwaad kan om af en toe het vlees te laten staan, weten de meeste mensen wel. Maar hoeveel wij de natuur belasten met ons eet- en drinkgedrag misschien niet. Uit cijfers van Milieu Centraal, de praktische gids voor duurzame tips en adviezen, blijkt dat 21 procent van de CO2 uitstoot van Nederlandse huishoudens door ons eten en drinken komt. Naast minder vlees en dierlijke producten consumeren, help je de natuur ook erg door geen voedsel te verspillen. Met het weggooien van ongebruikt voedsel gaan ook alle energie en grondstoffen verloren, staat te lezen op de website van de voorlichtingsorganisatie.