Menu Sluiten

Vandalen slaan toe, vrijwilligers Staatsbosbeheer opnieuw dakloos

De vrijwilligers van Staatsbosbeheer staan opnieuw met lege handen. Vorige week werd hun keet vernield. Dit is al de tweede keer in korte tijd dat de vrijwilligers van Staatsbosbeheer zonder ruimte zitten om gereedschap op te slaan.

In augustus van vorig jaar brandde de eerste keet van de vrijwilligers compleet af. In oktober van dat jaar kregen de vrijwilligers een nieuwe keet van waterbedrijf WMD. De keet wordt door de vrijwilligers gebruikt voor de opslag van gereedschap dat moeilijk mee te nemen is op de fiets. Ook gebruiken ze de keet om af en toe kop koffie te drinken of in te schuilen bij slecht weer.

Foto © Esmée Söllner

Ingegooide ramen, lekke banden en kapotte luiken

Op zondag 13 maart liep een van de vrijwilligers nog even langs de keet om te checken of alles dicht was. “En maandag kreeg ik te horen dat de ramen waren ingegooid. Dus het zou in de nacht van zondag op maandag gebeurd moeten zijn.” De vrijwilliger baalt van de situatie. “Er zijn ramen ingegooid, de luiken zijn kapot, de banden zijn lek en de deur is vernield. Het is vernielzucht. Ik vind het echt heel triest.”

Ondertussen is het ook het einde van het seizoen voor de vrijwilligers. “Tot halverwege maart mogen wij aan het werk. Dan start het broedseizoen. Het is een vervelende afsluiting. Daarnaast is het ook onhandig. Want wij vrijwilligers komen allemaal met de fiets. Dan is groot gereedschap meenemen niet mogelijk. Nu moeten we gaan kijken naar andere alternatieven. Zoals komen met aanhanger. Want een nieuwe keet weet ik nog niet of die er gaat komen. Want ja, die gaat er waarschijnlijk ook aan.”

De keet van de vrijwilligers stond middenin het weiland bij Loon. “Het is niet direct toegankelijk met de auto. Je moet er lopend naar toe. En stenen die moet je echt zoeken.”

Foto © Esmée Söllner

‘Onnodige wat er gebeurd is’

De vrijwilliger gaat geen aangifte doen en laat de keuze bij Staatsbosbeheer en WMD. Zij moeten nog in overleg.Staatsbosbeheer laat weten te balen van de situatie. “Het is onnodig wat hier is gebeurd. Of we aangifte gaan doen, daar zijn we nog over in overleg.” Bij de brandstichting van de keet, vorig jaar, is wel aangifte gedaan. Het is nog onduidelijk wat daar precies gebeurd is.

WMD schonk vorige jaar de keet aan de groep. Zij betreuren wat er gebeurd is: “Het is vooral vervelend voor de vrijwilligers. Zij hebben nu weer geen plek. Jammer dat een keet daar niet kan staan.” De keet is afgesleept en naar het terrein van WMD gebracht. Zij weten nog niet of ze de keet gaan opknappen.

Onderhoud tussen Assen en Loon

De groep vrijwilligers werkt op meerdere plekken in de natuur tussen Assen en Loon, ook in een waterwingebied van de WMD. Ze snoeien, onderhouden het vlonderpand en verwijderen opslag. Daar hebben zowel de natuur als de recreanten veel baat bij. “Je geeft ook iets terug aan de maatschappij. Wij doen vrijwilligerswerk en proberen het landschap mooier te maken. Je begrijpt gewoon niet dat mensen dit doen. Nu moeten we weer buiten in het open veld koffie drinken. De laatste tijd mocht dat weer in de keet. Weer even die gezelligheid terug”, laat de vrijwilliger van Staatsbosbeheer weten.