Opinie ~
Voor veel mensen is de maand december een maand vol keuzestress {Black Friday, Sinterklaas, Kerst, …}. Het is óók de {enige} maand waarin je de mogelijkheid hebt om te switchen naar andere zorgverzekeraar.
Om jou als ‘nieuwe klant’ over te halen, verschenen en verschijnen er allerlei commercials van de zorgverzekeraars met allerlei mooie en vaak ‘uitnodigende’ beloftes om jou over de streep te trekken.
“Van alleen praten over de zorg wordt niemand beter,” is zo’n belofte.
Is dat een belofte van ‘de’ zorg? Nou … nee!
Deze ‘belofte’ is terug te zien in de commercials van zorgverzekeraar Zilveren Kruis.
Een welhaast filosofische belofte en één die bijna te mooi is om waar te zijn {en vaak is dat dan ook zo}. Ik kom daar later op terug.
Wélke zorgverzekeraar kun je kiezen?
Er zijn heel veel zorgverzekeraars in Nederland. Vaak zijn dit werkmaatschappijen van de grote(re) concerns {zie ook de overzichtsfoto onder}.
Géén keuze?
Iedereen die in Nederland woont en/of werkt, is wettelijk verplicht (!) om een zorgverzekering af te sluiten. Doe je dat niet? Je ontvangt dan een redelijk dwingende brief van het CAK {voluit: Stichting Centraal Administratie Kantoor AWBZ}. In zo’n brief staat dan de melding dat je binnen drie maanden een zorgverzekering moet afsluiten. Blijf je in gebreke en stuur je die informatie niet? CAK legt dan een boete op {een uitzondering geldt voor mensen met gemoedsbezwaren; daarvoor geldt dat zij meer belasting afdragen}.
CAK kan maximaal twee boetes opleggen; in de periode ben je dan nog steeds niet verzekerd en betaal je kosten voor medische zorg zelf. Na deze twee boetes meldt CAK jou aan bij een zorgverzekeraar – ongeacht jouw keuze – en incasseert dan twaalf maanden een zo genoemde bestuursrechtelijke premie in op jouw inkomsten. Let wel: deze premie bedraagt 120% van de standaardpremie {dat geldt alleen voor de basisverzekering}. Heb je géén vast inkomen? Je krijgt dan een acceptgiro die je verplicht moet betalen.
‘De’ zorg …
Het is – denk ik – algemeen bekend dat de zorg zwaar onder druk staat. Er is sprake van veel – misschien wel onnodig en té veel – administratief handelen. De zorg staat in veel gevallen voor een dilemma, want wat mag wel en wat mag niet van de zorgverzekeraar?
Bijna alle medisch specialisten {huisartsen, medisch specialisten, verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en verzorgenden, apothekers en – assistenten, GGZ, etc. etc.} kunnen vaak alleen spoedeisende zorg direct leveren. Dat is immers noodzakelijk en moet onverwijld plaatsvinden. Daar komt een zorgverzekeraar pas achteraf mee in aanraking.
In heel veel andere situaties moet vaak eerst toestemming worden gevraagd aan de zorgverzekeraar om een behandeling / operatie / … te laten plaatsvinden. De zorgverzekeraar bepaalt dan vervolgens – van achter een bureau want zij kennen de patiënt immers niet – of een ingreep wel of niet mag.
De vraag is dan of de zorgverzekeraars niet te veel ‘macht’ hebben? In heel veel situaties lijkt dat er wel op.
Hoe kies je nu de voor jou meest passende zorgverzekering? Bij wie kun je terecht?
Er zijn tien grote zorgverzekeraars in Nederland met diverse werkmaatschappijen / labels.
Tót 1 januari 2025 kon je ook een zorgverzekering afsluiten bij HEMA. Vanaf genoemde datum is dat niet langer mogelijk: HEMA richt zich nu volledig op de kernactiviteiten en stopt. Menzis neemt lopende polissen over.
Preferente geneesmiddelen
Veel apothekers en -assistenten uit mijn netwerk klagen over het preferente beleid van zorgverzekeraars. Het gevolg daarvan is dat veel geneesmiddelen – prednisolon om maar eens een voorbeeld te noemen – niet langer beschikbaar zijn. Dat heeft onder meer te maken met het inkoopbeleid van de zorgverzekeraars. Het gevolg laat zich raden: apothekersassistenten moeten soms eindeloos op zoek naar een ander middel met soms nagenoeg dezelfde werking {en soms net niet helemaal}. Dat resulteert dan weer in boze patiënten aan de balie. Situaties waar niemand om vraagt maar die aan de orde van de dag lijken.
Een recent voorbeeld was dat de Inspectie toestemming gaf om dan geneesmiddelen uit het buitenland te importeren. Een toestemming die maar even duurde omdat de Raad van State dat recent weer verbood. Het gevolg laat zich raden: apothekersassistenten moeten op zoek naar een ander passend geneesmiddel dat soms pas vaak ná uitdrukkelijke toestemming van de huisarts mag worden verstrekt. Dat betekent dan weer dat de huisarts onnodig belast wordt en vervolgens ook vaak dat juist dat geneesmiddel inmiddels ook weer niet beschikbaar is.
GGZ
Een ander maatschappelijk verschijnsel is dat de politie steeds meer te maken krijgt met personen met onbegrepen gedrag. Politiemensen staan dan machteloos; insluiten helpt totaal niets aan het probleem en GGZ geeft in veel gevallen niet thuis. Recent is ook bekend dat veel GGZ-instellingen hun deuren sloten, omdat ‘het gecontracteerde zorgplafond is bereikt.’
Is het huidige zorgstelsel failliet?
Veel medisch specialisten die ik sprak bevestigen dat volmondig. Helaas vond ik niemand die ik sprak bereid om met naam en specialisme geciteerd te worden.
Zorg moet anders worden georganiseerd / Wachtlijsten
In een artikel van 14 november 2022 sprak toenmalig minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid na een noodkreet van zorgverzekeraar CZ: “De zorg moet anders georganiseerd worden.” Hij sprak deze woorden uit na een noodkreet van CZ-topman Joep de Groot. Die waarschuwde toen {al} dat voor verzekeraars de grens bereikt is en in de toekomst basiszorg niet mee kon worden gegarandeerd. Vooral de wachtlijsten zijn volgens De Groot een probleem {bron: onzichtbaar ziek}.
Wachtlijstbemiddeling
Opmerkelijk is dat zorgverzekeraars juist die wachtlijstbemiddeling hoog in het vaandel hebben staan. Nog opmerkelijker is dat CZ daar volop aan mee lijkt te doen, in tegensprak dus met wat De Groot eerder uitsprak.
Commercials
Op televisie en radio zijn momenteel heel veel reclames te horen van zorgverzekeraars. Bijzonder, want uiteindelijk zijn het immers de verzekerden die daar aan mee betalen?
Commercial zorgverzekeraar CZ 2024:
“Stel je hebt zorg nodig. Is het dan wel beschikbaar?
Hoe lang zijn de wachtlijsten?
Kun je bij jou in de buurt nog wel terecht?
Als je zorg nodig hebt, dan heb je al genoeg zorgen aan je hoofd.
Daarom zet CZ een stap extra en biedt support bij je zorgvragen.
Zodat jij vooruit kan.
CZ: Zorg die verder gaat.”
Commercial zorgverzekeraar VGZ 2023:
“Hoi! Ik ben Eva {Eikhout}.
Ik haal alles uit het leven.
Ik dans, ik lach, ik date, ik kan gaan waar ik wil.
En dankzij deze {ze laat dan een gsm zien} kan ik doen wat ik wil. Superhandig.
Vernieuwing is voor mij vrijheid.
Ik zet me al lange tijd in voor vernieuwing in de zorg.
In talkshows, interviews, eigenlijk overal.
En dat doe ik nu ook samen met VGZ.
Waarom?
Nou, VGZ is dé zorgvernieuwer.
Zij helpen nieuwe ideeën, plannen en uitvindingen verder te brengen, waardoor we allemaal de zorg kunnen blijven krijgen die we nodig hebben.
En dát vind ik dus superbelangrijk. Want hoe sneller de zorg vooruitgaat, hoe beter mijn leven wordt.
En dat van jullie, van u en dat van mij.
Want hé, het is wel onze toekomst.”
Commercial zorgverzekeraar VGZ 2024:
“Hoi, ik ben Eva.
VGZ helpt de zorg vernieuwen.
Dat is belangrijk voor mij, voor jou en zoveel mensen in Nederland.
Zorgvernieuwing, dat is deze slimme scanner die zonder pijn ontdekt of je huidkanker hebt { … }
Zorgvernieuwing, dat kan AI zijn als een paar extra ogen { … breuken ontdekken }.
Zorgvernieuwing, dat is ook Robin, een zorgrobot die op en neer rijdt voor verpleegkundigen, zodat ze meer tijd hebben voor jou.
VGZ zorgt dat zorgvernieuwingen voor iedereen sneller beschikbaar zijn en jij sneller geholpen wordt.
Hoe? Kijk op VGZ …”
Bron: VGZ
Commercial zorgverzekeraar ONVZ 2024:
ONVZ heeft het alleen over jouw ‘comeback.’
Bron: ONVZ
De enige zorgverzekeraar van wie ik nog nooit een commercial zag? DSW … Zij besteden hun geld anders … Wellicht is dat de ‘nalatenschap’ van voormalig topman Chris Oomen:
Opnieuw: wachtlijstbemiddeling
Zorgverzekeraars ‘helpen’ dus bij wachtlijstbemiddeling. Is het niet juist zo dat de medisch specialisten bepalen wie wanneer de behandeling / interventie / … krijgen die nodig is? Zij hebben immers die expertise? Kan en mag je van een zorgverzekeraar juist die medische expertise verwachten, terwijl zij de patiënt alleen ‘kennen’ uit de informatie die de medisch specialisten sturen? Zo maar wat vragen … Antwoorden bleven helaas uit …
Welke zorgverzekeraar kies jij?
Welke zorgverzekeraar past het beste bij jou in jouw situatie?
Kiezen is in veel situaties best lastig omdat niemand weet wat er straks, morgen of overmorgen te gebeuren staat qua gezondheid.
Bovendien zijn er héél véél aanbieders!
Een tip is dus om – áls je voornemens bent om over te stappen – heel goed in de materie te duiken. Recent sprak ik iemand die heel blij was dat ze bij een concern weg was en zich verzekerde bij een andere zorgverzekeraar. Laat nu net die bepaalde zorgverzekeraar die ze noemde een werkmaatschappij / label te zijn van juist dat zelfde concern …
“Van alleen praten over de zorg wordt niemand beter …”
Misschien is nu juist de politiek aan zet om ‘het’ zorgstelsel kritisch onder de loupe te nemen en te zien wat Nederland op dat gebied nu écht nodig heeft. Ik vrees dat het huidige stelsel failliet is en dat ‘de’ zorgverzekeraars veel te veel macht hebben …
Ik wens je veel wijsheid bij het eventueel hernieuwen van je keuze …
© Cees van der Boom